Италианският президент Джорджо Наполитано почина на 98 години, съобщи италианската

...
Италианският президент Джорджо Наполитано почина на 98 години, съобщи италианската
Коментари Харесай

Почина италианският президент Джорджо Наполитано

Италианският президент Джорджо Наполитано умря на 98 години, заяви италианската организация ANSA.

Известен със своята сдържаност и държавническо мислене, Наполитано е считан за поръчител на стабилността във време на разтърсвания в италианската политика.

Бившият водач на Комунистическата партия е държавен глава в редица държавни управления в интервала 2006-2015 година

Министър-председателят Джорджия Мелони изрече " най-дълбоки съболезнования " на фамилията на Наполитано.

Настоящият президент на страната Серджо Матарела съобщи, че Наполитано е водил " значими борби за общественото развиване, мира и напредъка в Италия и Европа ".

Папа Франциск в депеша до вдовицата на Наполитано изрази почитта си към индивида, който съгласно него е посветил кариерата си на запазването на " единството и хармонията " в страната си.

Роден през 1925 година по време на ръководството на Бенито Мусолини, Наполитано се причислява към комунистическата опозиция на 17-годишна възраст, след което се причислява към партията през 1945 година и е определен за народен представител през 1953 година

След разпускането на Комунистическата партия Наполитано се издига на върха на италианската политика с Демократичната партия на левицата.

През 2006 година той е определен за президент и извършва функционалностите на държавен глава в интервал на политическа неустойчивост.

Въпреки че възнамерява да се отдръпна след първия си мандат през 2013 година, неубедителните парламентарни избори принуждават Наполитано да се върне на поста до оставката му през 2015 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР