Италианският кулинарен шедьовър, наречен паста, има над 300 разновидности. Огромна

...
Италианският кулинарен шедьовър, наречен паста, има над 300 разновидности. Огромна
Коментари Харесай

10 от най-популярните видове паста

Италианският кулинарен шедьовър, наименуван паста, има над 300 разновидности. Огромна част от тях обаче, за жалост, не могат да бъдат открити в родината ни.

Въпреки всичко събрахме в апетитна ранглиста най-популярните типове, които можете да вкусите и закупите у нас.

Не единствено формата, дължината и дебелината дефинират типа на пастата, а всеки един от тях допуска и друг тип сос. Ето 10 от най-популярните типове паста.

1. Спагети

Спагетите са най-популярният тип паста и родното им място е Неапол. Сервират се с всевъзможни сосове и са известни в целия свят.

2. Спагетини

Те се считат за прародители на спагетите, само че са доста по-тънки от тях и заради това постоянно се сервират с леки сосове, подправки и люто.

3. Лазаня

Лазанята е един от най-старите типове паста. Представлява сушени плоски и правоъгълни ленти, които се редят в тава, като сред всяка лента лазаня се слага сос или различен тип плънка.

4. Талиатели

Вид паста с форма на плоски ленти с ширина, по-голяма от тази на фетучините. Обикновено е към 8 мм.

5. Равиоли

Представляват правоъгълничета с плънка, като тестото им може да е обогатено с домати, спанак или яйца, при което тестото се оцветява надлежно в алено, зелено или оранжево.

6. Тортелини

Произлизат от северна Италия и най-често се сервират със сос или бульон.

7. Канелони

Представляват навити на рула кори лазаня. Приготвят се, като се пълнят с плънка, редят се в тава и се заливат със сос, който да поемат и по-късно да омекнат.

8. Фузили

Този тип паста води началото си от Южна Италия, покрай Неапол. Специалната им спираловидна форма се среща в по-къс и дълъг вид. По-течните сосове са подобаващи за този тип паста.

9. Папарделе

Те съставляват лентички с ширина към 2 см и заради тази причина в Болоня ги считат за прекомерно необятни и ги назовават „ лагрисиме “. На някои места се назовават също „ папареле “.

10. Ригатони

Представляват къси, само че огромни тръбички, които имат набраздена повърхнина. Формата и особеностите на този тип паста подготвят за по-ароматни и мощни на усет сосове.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР