Италианските политици обсъждат извънредна стъпка - идеята за въвеждане на

...
Италианските политици обсъждат извънредна стъпка - идеята за въвеждане на
Коментари Харесай

Италия готви силен удар срещу еврото

Италианските политици разискват изключителна стъпка - концепцията за въвеждане на паралелна валута в страната, мини-съкровищни бонове, по този начин наречените мини-БОТ. Какво провокира това предложение, какви биха били следствията му и за какво в Брюксел се преглежда като сериозен удар за самото битие на еврозоната, разяснява съветският вестник “Взгляд “ в материал, показан без редакторска интервенция, осведоми " Фокус ".
Името на новото платежно средство идва от съкращението на първите букви на Buoni Ordinari del Tesoro, което на италиански значи „ елементарни съкровищни облигации “. Мини префиксът демонстрира дребната им номинална стойност - единствено 100 евро, което е доста по-малко от общоприетите държавни облигации. Твърди се, че мини-БОТ „ няма да се конкурира с еврото, само че може да бъде признато в Италия за всевъзможни заплащания за артикули и услуги, в случай че платецът и получателят се съгласят да употребяват тези скъпи бумаги като платежно средство. "
" Модерната страна може да направи всичко, което избира като пари... Ако страната е подготвена да одобри препоръчаните платежни средства като пари за заплащане на налози и други отговорности към себе си, работата е свършена ", написа американският икономист Абба Лернер в неговото есе за пари и данъчно облагане през 1947 година на американския стопански обзор.
Ключовото изискване е, че единствено страната може да дефинира какво тъкмо е уместно за заплащане на налози. Две частни лица могат да се съгласят да употребяват всякаква форма на заплащане, която им харесва (например криптовалута), само че не могат да решат да употребяват определените от тях средства за заплащане, с цел да правят заплащания към хазната. Паричната единица, в която се заплащат налози, се дефинира единствено от страната.
Ако италианската страна най-сетне се съгласи да одобри тези документи като заплащане на налози, тя ще изплати насъбрания вътрешен дълг в размер на 52 милиарда евро към националните компании и семействата.
Според специалистите икономическият резултат от издаването на такива скъпи бумаги ще бъде същият като при задграничните вложения или заеми. След като получат правото да заплащат налози с мини-БОТ, фирмите ще могат да харчат повече пари за личното си развиване. Въвеждането на данъчни " бумаги " в действителност е едно и също нещо като понижаване на налозите. Няма подозрение, че положителното търсене на мини-BOT ще бъде обезпечено. И Рикардо Пулиси, икономист от университета в Павия, вижда мини-БОТ като „ метод да се улесни напускането на Италия от Еврозоната “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР