Италианските опозиционни партии призоваха днес за разпускане на крайнодесни партии,

...
Италианските опозиционни партии призоваха днес за разпускане на крайнодесни партии,
Коментари Харесай

Опозицията в Италия изригна срещу профашистки митинг в Рим

Италианските опозиционни партии приканиха през днешния ден за разформироване на крайнодесни партии, откакто беше оповестен видеоклип, показващ стотици мъже, които насочат фашистки поздрави по време на протест в Рим, предава Ройтерс, представен от

Митингът се организира в неделя пред някогашния щаб на групата MSI - неофашистка партия, която в последна сметка се трансформира в консервативната партия " Италиански братя ", чийто съосновател е Джорджия Мелони, в този момент министър-председател.

Събитието означи 46-ата годишнина от убийството на трима неофашисти в Рим.Двама от мъжете бяха убити от обвинени крайнолеви бойци, до момента в който третият беше погубен от полицията след протест, избухнал малко след стрелбата. Никой в никакъв случай не е бил наказан за тези убийства.

" Това е недопустим срам в една европейска народна власт ", сподели Карло Календа, началник на центристката партия " Действие ".

Възпоменания за убийствата в Рим се организират всяка година, само че опозиционните партии обявиха, че сходни прояви на профашистки настроения са неразрешени и желаеха следствие.

" Изглежда като 1924 година ", сподели водачът на Демократическата партия Ели Шлайн, имайки поради годината, в която фашисткият водач Бенито Мусолини реализира безапелационна изборна победа, преди да закрие многопартийната политика в Италия.

" Случилото се е недопустимо. Неофашистките групи би трябвало да бъдат разпуснати, както е посочено в конституцията ", добави тя.

Следвоенната конституция на Италия не разрешава реорганизацията на разпуснатата фашистка партия на Мусолини, само че крайнодесните групи заобикалят казуса, като дават на организациите си нови имена и се афишират за нови формирания.

Партията " Италиански братя " не разяснява неофашисткия протест, до момента в който външният министър Антонио Таяни, който управлява по-умерената дясна партия " Форца Италия ", сподели, че всяко възхваляване на диктатурата би трябвало да бъде наказано.

" Има закон, който гласи, че не можете да се прави прослава на фашизма у нас ", сподели той.

Мелони възхваляваше Мусолини в младостта си, само че от този момент промени позицията си, заявявайки през 2021 година, че в нейната партия " няма място " " за носталгия по фашизма, расизма или антисемитизма ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР