Италианските компании Eni и Snam (националният газотранспортен оператор) са готови

...
Италианските компании Eni и Snam (националният газотранспортен оператор) са готови
Коментари Харесай

Eni и Snam може да обсъдят възможността за инвестиции в продължение на „Турски поток“


Италианските компании Eni и Snam (националният газотранспортен оператор) са подготвени да обсъдят опцията за вложения в „ Турски поток “ до Австрия през България.

Италия, която получава природен газ посредством хъба в Баумгартен би желала да си обезпечи задоволително гориво откакто „ Газпром “ приключи преноса на газ през Украйна. Председателят на Enu Клаудио Дескалци и ръководителят на Съвета на шефовете на Snam Марко Алвера през предходната седмица са декларирали, че може да обсъдят опцията за присъединяване в плана. Според европейската преса става въпрос за плана " South Stream Lite ", защото той повтаря маршрута на сухопътното продължение през територията на Европейски Съюз на „ Южен поток “, който бе прекратен през 2014 година, заради искане на Европейски Съюз и България.

" South Stream Lite " получи тласък след решението на „ Газпром “ да пристъпи към преустановяване на договорите за пренос през Украйна. На 5 март сръбската компания Gastrans (преди South Stream Serbia) разгласи „ отворен сезон “ за събиране на необвързващи поръчки за мощността на газопровода, с отклоняване през България и Сърбия за Унгария. Отклонението би трябвало да бъде пуснато в употреба през 2019 година, декларира Gastrans.

През предходната година Италия е получила от Русия 23,8 милиарда куб м газ. Договорът на Eni с Газпром за доставка през Баумгартен е със период на деяние до 2035 година

„ Подписахме контракт за избран размер и чакаме, че този газ ще стига до нас през Баумгартен “, споделя Дескалци в изявление за бюлетина на Interfax Natural Gas Daily при презентацията на тактиката Eni в лондон предходната седмица.

Ако Eni влага в този план, то това ще е съгласно тактиката на компанията. Тъй като всекидневно Eni влага единствено в такива газопроводи, които транспортират газ, създаван от компанията.

Според Марко Алвера Snam разисква опцията за вложение в новия газопровод за доставка на съветски газ за Европа през Балканите. Ако „ Газпром “ ни предложения, ние ще обсъдим тази опция “, споделя той в изявление за Интерфакс.

South Stream Lite е единствено един от разновидностите за продължение на „ Турски поток “, които разисква „ Газпром “. Алтернатива може д абъде втората фаза на Трансадриатическия газопровод (ТАР) или ITGI-Poseidon.

Независимо от готовността за разискване на вероятностите за новия маршрут, италианските сътрудници биха предпочели да получават гориво през Украйна. Алвера удостоверява уговорката на Snam за съдействие с „ Нафтогаз Украйна “ и словашката Eustream за основаване на „ благонадежден кулоар “ за доставка на съветски газ през Украйна посредством модернизиране на съществуващата инфраструктура.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР