Италиански закон, който дава право на хората, преживели рак, да

...
Италиански закон, който дава право на хората, преживели рак, да
Коментари Харесай

Италия със закон премахва дискриминацията на лица, преборили рака

Италиански закон, който дава право на хората, претърпели рак, да не заявяват предишното си положение пред банки и застрахователни организации, предпазвайки ги от дискриминация , беше утвърден от долната камара на Народното събрание, предава Ройтерс.

Така нареченият законопроект за " правото да бъдеш пропуснат " (RTBF) беше признат в четвъртък с единомислещо гласоподаване, което демонстрира рядка междупартийна поддръжка за промяна, която ще би трябвало да бъде гласувана и от горната камара на Сената, преди да влезе в действие.

Възстановяващите се пациенти с рак в Италия са изправени пред голям брой провокации заради здравната си история, защото е по-вероятно да им бъдат отказани заеми или застраховки и даже да бъдат изключени от процедури за осиновяване .

Това е " закон, който връща достолепието и вярата на доста хора ", сподели Марко Фурфаро от опозиционната Демократическа партия, един от вносителиоте на законопроекта, в X, обществената медийна платформа, известна преди като " Туитър ".

В Италия има над един милион души, които са се възстановили от рак, сподели още външният министър Антонио Таяни пред Х.

" Тези, които са победили рака, не могат да бъдат заклеймявани за цялостен живот като жители втора класа ", сподели той.

През юни министър председателят Джорджия Мелони сподели, че нейното дясно държавно управление ще предложи нужната поддръжка, с цел да подсигурява, че законът за RTBF ще бъде утвърден във " най-краткия вероятен период ".

Предложенията ще разрешат на възстановилите се пациенти с рак да не споделят информация за предходното си положение с финансови институции или органи по осиновяването, при изискване че са минали 5 или 10 години от сполучливото привършване на лекуването им.

Подобни закони към този момент са в действие във Франция, Люксембург, Нидерландия, Белгия и Португалия, съгласно Италианската асоциация по здравна онкология (AIOM).
 Учени за битката с рака: Туморите имат съвсем безкрайна дарба да се развиват и оцеляват
Учени за битката с рака: Туморите имат съвсем безкрайна дарба да се развиват и оцеляват

Важна е предварителната защита, универсално лекуване е малко евентуално скоро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР