Италиански учени са намерили доказателства за най-древния опит на човека

...
Италиански учени са намерили доказателства за най-древния опит на човека
Коментари Харесай

Още преди да станат земеделци хората са можели да мелят брашно

Италиански учени са намерили доказателства за най-древния опит на индивида да смели брашно. Това се е случило преди появяването на земеделието, в горния палеолит, и доказателството са следи от овес върху каменно чукало на възраст 32 000 години от граветската просвета, оповестява списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Древното чукало е намерено през 1989 година при разкопки в Палици, Италия. Върху него са се запазили следи от зърно, като разпределението на прашинките свидетелства защо точно е било употребявано. Според учените античните са го употребявали за смилане на зърната в съд, който може да се оприличи на хаванче.

Освен това набъбването и кристализацията на зърната подсказват, че преди стриването зърната са били обработвани термично. Вероятно античните са ускорявали по този метод сушенето на зърното, което другояче е ставало много постепенно в изискванията на студения климат в горния палеолит.

Според учените дейното потребление на растенията е играло значима роля в кухнята на античните хора от каменния век. Обитателите на пещерата в Палици можели да подготвят зърнени храни доста преди появяването на земеделието – 9000 година прочие Хр., и са имали голям брой познание за обработката на растенията.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР