Италианската вътрешна министърка Лучана Ламорджезе потвърди, че тунизийският мигрант, убил

...
Италианската вътрешна министърка Лучана Ламорджезе потвърди, че тунизийският мигрант, убил
Коментари Харесай

Вътрешната министърка на Италия отхвърли да носи вина за нападателят в Ница

Италианската вътрешна министърка Лучана Ламорджезе удостовери, че тунизийският мигрант, умъртвил трима души в прилежаща Франция, е достигнал до Европа през Италия, само че съобщи, че държавното управление в Рим не носи отговорност за случилото се, предадоха ДПА и Ройтерс.

Извършителят Брахим Аусауи е дошъл на италианския остров Лампедуза на 20 септември на борда на дребен кораб. Стигнал до континентална Италия на 8 октомври и като съвсем всички новопристигнали, бил освободен.

Крайнодясната опозиционна партия " Лига " упрекна вътрешната министърка, че не е попречила на мигранти от Африка да доближават до Италия и съобщи, че Ламорджезе носи отговорност за убийствата в Ница.

Министърката удостовери, че нито тунизийските управляващи, нито италианското разузнаване са алармирали, че Асауи е евентуална опасност. " Не носим отговорност за този случай ", съобщи тя пред медиите, като прикани да се спре с полемиката към този въпрос.

Опозицията прикани за оставката на Ламорджезе.

Около 27 190 мигранти са достигнали Италия по море тази година (в съпоставяне с 9533 за същия интервал на предходната година, като 11 195 от тях са от Тунис - най-голямата група от една-единствена страна. През август Ламорджезе, съпроводена от италианския външен министър и двама еврокомисари, посетиха Тунис, с цел да се опитат да убедят страната да спре потока от мигранти. Тя обаче призна, че сега е мъчно да се попречи на хората да мигрират.

" Тунис е изправен пред огромна икономическа рецесия, която усложни нещата. Ковид-19 също имаше огромно отражение върху страната, като подкопава всички старания за поддържане на обществената единодушие там ", акцентира тя.

Според сегашните съглашения Тунис е склонен да приема до 80 свои жители всяка седмица. Новопристигналите постоянно получават документи за експулсиране, само че съвсем в никакъв случай не са подложени на задържане, до момента в който се провежда полет до родината им и доста от тях напущат Италия. Голяма част се насочват към Франция, където има огромна туниска общественост.

Лидерът на партията " Лига " Матео Салвини, някогашен вътрешен министър преди да напусне държавното управление през 2019 година, се опита да завоюва политически дивиденти от нападението. " Извинявам се на френския народ, на децата на убитите и обезглавените, от името на това неспособно държавно управление и неговите съучастници ", съобщи той в Туитър.

Ламорджезе съобщи, че публикуван от Салвини декрет е затруднил държавното управление да се оправя с мигрантите, тъй като е затворил имиграционните центрове. " 20 000 души трябваше да изоставен центровете за един ден ", акцентира тя.

Представител на държавното управление съобщи също, че тунизиецът, направил нападението на коледен базар в Берлин, също е влезнал в Италия през Лампедуза, когато различен политик от партия " Лига " е бил вътрешен министър.

В отговор Салвини съобщи, че е " останал без думи " от отговора на Ламорджезе, която отбрани и решението за частична анулация на строгите закони за миграцията, въведени от него, до момента в който беше вътрешен министър. " Вие нямате позор ", написа той във Facebook, като добави хаштага Lamorgeseresign (Ламорджезеоставка).

" Рекорден брой идващи, протест по улиците, а в този момент даже имаме дошъл в Лампедуза тунизийски палач, който е бил оставен на независимост, с цел да избяга във Франция, да убива и да прерязва гърла ", добави той и запита: " Какво друго би трябвало да се случи? "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР