Италианската кухня е съвкупност от кулинарното многообразие на различните региони.

...
Италианската кухня е съвкупност от кулинарното многообразие на различните региони.
Коментари Харесай

Италиански рецепти, идеални за лятото

Италианската кухня е цялост от кулинарното разнообразие на другите райони. Освен по райони обаче, тя е и разграничена по сезони. През летните жеги италианските кулинари залагат на свежите и присъщи за сезона артикули – пресни билки, плодове и зеленчуци.

Лятна паеля по италиански

Необходими артикули: 1 1/2 чаши ориз, 4 чаши затоплен пилешки или зеленчуков бульон, 4 червени чушки, 1 междинен патладжан, 1 тиквичка, по 1 алена, жълта и оранжева чушка, 225 г гъби печурки, 1 опаковка замразен артишок, шепа зелен фасул, 4 скилидки чесън, 1 междинна глава лук, зехтин, пармезан, свеж босилек

Начин на подготвяне: Най-добър за паелята е оризът с къси зърна. Тиквичката би трябвало да е с диаметър към 35 см, а в случай че е по-малка, количеството ориз се понижа до 1 чаша.

Четирите чушки се запичат, обелват, почистват от семето и се смилат в кухненския робот. Червената, жълта и оранжева чушки се нарязват на линии. Гъбите се почистват по пънчетата. Патладжанът, гъбите, тиквичката, артишокът и чушките се запържват за малко в авансово загрят зехтин и се оставят настрани.

 Паеля

Дъното на подобаваща тавичка се поръсва със зехтин. В него се задушават начуканият чесън и наситненият лук. Когато станат златисти, се прибавя и оризът. Бърка се, до момента в който се покрие добре с мазнината. Добавя се 1/2 чаша от чушковото пюре и се смесват добре.

Оризовата примес се разстила отмерено по дъното на тавичката. Внимателно се излива загрятия бульон, като се внимава да не се размести оризът. Отгоре се поръсва щедро със сирене, сол и черен пипер на усет.

Върху ориза се подреждат и зеленчуците. Паелята се поръсва с настърган пармезан и се поставя да се задуши, до момента в който течността съвсем се изпари. Когато това стане, тиганът се покрива с фолио и се готви до омекване на ориза, към 40 минути. Може да се полива с малко бульон, с цел да не стане изсъхнало.

Готовата паеля се поръсва с останалото чушково пюре, украсява се с прясно нарязан босилек и се наръсва със зехтин. Това е едно леко, лятно ядене, уместно за горещите дни.

Италиански билков сос

 Песто

Необходими артикули: 2 филии остарял самун, на 1-2 дни, 1 с.л. червен винен оцет, 1/2 чаша вода, 2 чаши листенца магданоз, 1 ч.ч. зехтин, 1 с.л. каперси, 4 филенца аншоа в зехтин, 1/2 ч.л. морска сол

Начин на подготвяне: Хлябът се натрошава на ситни трохи с кухненския робот и се оставя настрани. В уреда се смесват всичко останали артикули и се пюрират до приемане на гладка примес. Накрая се прибавя хлабът. Ако сосът е гъст, може да се разрежда с малко вода при пюрирането.

Билковият сос е подобаващи за печени картофи, риба и всевъзможни летни ястия. Добре си кореспондира и със стръкове целина.

Още летни оферти от италианската кухня:

- Пълнени цветове от тиквички;

- Италианска макаронена салата с млади тиквички;

- Дяволско пиле;

- Панцанела;

- Кайсиев сладкиш с розмаринова захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР