Италианската кухня е популярна в целия свят. И това не

...
Италианската кухня е популярна в целия свят. И това не
Коментари Харесай

Здравословна ли е италианската кухня

Италианската кухня е известна в целия свят. И това не е единствено поради невероятните усети и аромати на ястията, а и поради изгодите от тях. Традиционните кулинарни творби от Ботуша са част от Средиземноморската диета, която е приета за доста здравословна. Италианска кухня в най-хубавия й тип можете да опитате в ресторант Леонардо в Банско, където употребяват единствено истински качествени артикули.

 Здравословна ли е италианската кухня

 

Защо италианската кухня е потребна и какво съставлява Средиземноморската диета?

Това не е диета в смисъла, който доста хора влагат в това разбиране. Средиземноморската диета никога не се основава на недояждане или изключване на разнообразни типове храни от менюто. Това в действителност не е диета, а система от здравословни хранителни привички, присъщи за хората от страните в Средиземноморието.

Научно е открито, че заради особеностите на хранителния си режим, жителите от този район страдат по-рядко от затлъстяване и сърдечни болести. Хубавото при Средиземноморската диета е, че няма строги ограничавания и правила.  Тя се основава на обичайните храни в страните от региона на Средиземно море.

Средиземноморската диета включва потребни артикули, които са и доста качествени, каквито са маслините, пълнозърнестите храни, риба и морски блага, доста зеленчуци, плодове, бобови храни, месо от птици, ядки, зехтин, качествени млечни артикули.

 Здравословна ли е италианската кухня

Любопитен факт е, че италианците употребяват храни с високо наличие на мазнини, само че имат доста по-малко случаи на сърдечни болести и рак, в сравнение с хора, живеещи в други елементи на света. Едно от обясненията е, че в Италия употребяват главно зехтин вместо други типове мазнини.

Здравословния резултат се дължи освен на това, а на цялостния режим на хранене. Средиземноморската диета е с високо наличие на антиоксиданти и за разлика от типичното западно хранене се отличава с ниско наличие на наситени мазнини.

 

Здравословни ястия от италианската кухня

Италианската кухня е фантазията на всеки фен на положителното ядене, тъй като предлага вкусни и здравословни храни. Италианците не вършат взаимни отстъпки с качеството на продуктите. Уникалният мирис на ястията се дължи на потребления букет от билки и подправки: чесън, босилек, розмарин, магданоз, мента, култивиран чай, куркума, индийско орехче, черен пипер, канела и други

Най-традиционните италиански блюда – пицата и пастата са здравословни и тъй като при приготвянето им се употребяват главно технологии като печене и варене.

 Здравословна ли е италианската кухня

Тестените ястия постоянно се вършат от пълнозърнести брашна. В ресторант Леонардо в Банско да вземем за пример наред с класическите пици и паста, можете да си поръчате Пълнозърнеста пица с плънка по желание или Пълнозърнеста паста лингуини или спагети.

Друго вкусно и здравословно италианско ядене е ризото. Това кремообразно ястие от ориз не изисква доста и скъпи артикули и е елементарно за подготвяне. За него се употребява специфичен ориз – кръглозърнест и с високо наличие на нишесте. Много известни са вегетарианските разновидности на ризото с гъби или със зеленчуци.

 Здравословна ли е италианската кухня

Ресторант Леонардо в Банско предлага на гостите си извънредно майсторски приготвените Ризото със сьомга и рикота, Ризото с манатарки, крем от бял трюфел и настърган черен трюфел и Ризото с морски блага и шафран. Те са приготвени с био ориз Арборио от региона Ломбардия.

Италианците се славят и със своите богати и здравословни супи, каквато е обичайна италианска чорба Минестроне. Тя се прави от пресни зеленчуци: моркови, картофи, зрял и зелен боб, лук, праз, тиквички, пипер, целина, зеле, броколи, карфиол, домати, аспержи, патладжан и други

 Здравословна ли е италианската кухня

Въпреки че Минестроне е класическа зеленчукова чорба, тя може да се готви и с месо. Рецептата включва още дребна паста или ориз и подправки. В ресторант Леонардо можете да опитате Класическа чорба Минестроне със зеленчуци, спираловидна прясна паста, пармезан и сос песто.

В Италия са на респект и здравословните ястия от риба и морски блага: миди, скариди, калмари, октоподи, сепии и други. Рибните ястия заемат огромен дял от здравословната. Италианските класики  пица, паста и ризото имат и своите рибни разновидности. Менюто на Леонардо включва забавни оферти с риба и морски блага. Там можете да хапнете вкусно приготвени Филе от див лаврак, Стек от риба звук със задушен спанак, оризов чипс и кедрови ядки или Ципура в пергамент.

Пресните зеленчуци също са наложителна част от здравословното италианско меню. Домати, краставици, зелени салати, и други зеленчуци сполучливо могат да се комбинират със сирена, маслини или с морски блага. Световно известната италианска салата Капрезе от домати и моцарела можете да опитате в ресторант Леонардо.

 Здравословна ли е италианската кухня

Ако сте фенове на европейската кухня, в Банско можете да посетите и ресторант, където оферират вкусни алпийски специалитети.

Снимки: leonardobansko.bg и pixabay.com

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР