Италианската гореща точка за ваканции иска да забрани Airbnb

...
име=бележка на редактора class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Бележка на редактора: Регистрирайте
Коментари Харесай

име="бележка на редактора" class="editor-note inline-placeholder" data-article-gutter="true"> Бележка на редактора: Регистрирайте се за вътрешна информация за най-обичаните дестинации и по-малко известни региони в Италия, за да планирате най-доброто си пътуване. Освен това ще ви заредим с настроение, преди да тръгнете, с предложения за филми, списъци за четене и рецепти от Стенли Тучи.

Тъй като Европа продължава да бъде притисната от свръхтуризма и краткосрочните наеми като гъби за настаняване на посетители, градовете на континента отбелязват все повече и повече, че жителите са изтласкани.

Сега една от най-големите туристически дестинации в Европа предприема действия. Град Флоренция обяви планове да забрани нови краткосрочни наеми като Airbnbs.

Новото законодателство, което ще бъде гласувано следващата сряда и се очаква да влезе в сила до ноември, ще забрани други имоти в историческия център на града да бъдат регистрирани като краткосрочни наеми.

Кметът на Флоренция Дарио Нардела каза в изявление, споделено с CNN, че „много важното“ законодателство се справя с „извънредна ситуация на пълна дерегулация“.

„Свидетели сме на прогресивно нарастване на притока на туристи, което стана още по-изразено след пандемията“, добави той.

Данни от градския съвет показват, че 75% от краткосрочните наеми във Флоренция са съсредоточени само в 5% от общинската територия – centro storico на града, родното място на Ренесанса и обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Законодателството има за цел да се справи с тези 5%.

Ако бъде одобрен, законът ще забрани регистрирането на всякакви нови краткосрочни наеми в центъра на града. Освен това, в опит да се стимулират жилищните договори, всички собственици, които преобразуват Airbnbs в дългосрочно жилище под наем, ще бъдат премахнати данъците върху собствеността върху сградата за три години.

Законът няма да има обратно действие – така че всеки със съществуващ договор за краткосрочен наем ще може да го запази. Около 4000 нови регистрации са направени след обявяването на преместването, според местни медии. Някои вече работеха незаконно; други подават заявки за планове за Airbnb техните имоти в бъдеще.

Нардела каза, че властите предприемат действия за защита на световното наследство на Флоренция.

„Поставяме проста забрана в зоната на ЮНЕСКО, за да изпълним нашите отговорности за защита на културната и материална идентичност на centro storico и да смекчим ефекта от увеличенията на наемите в целия град – които са пряко свързани с бума на късите жилища срочни туристически наеми.”

Призовавайки правителството за спешно национално законодателство, Нардела каза, че властите във Флоренция са „запретнали ръкави, защото твърде дълго искахме регулиране, което никога не се случва“.

Той добави: „Не можем да гледаме как нашият centro storico се променя и не можем да се справим с всички проблеми на гражданите, които не могат да намерят апартамент под наем.

„Изправени пред инерцията от страна на правителството и парламента, наш дълг е да действаме, за да спрем тази социална извънредна ситуация.“

Не всички са възхитени. Лоренцо Маси, съветник от популисткото политическо движение „Пет звезди“, попита „какво ще се случи с тези, които не наемат [имот] по предприемачески начин, а например наемат стая в дома, в който живеят – в много случаи за компенсиране на разходите.“

„Ще ни трябват планове, които включват подобни ситуации, в които групите в най-неравностойно положение не се сравняват с тези, които работят чисто на бизнес ниво“, каза той в изявление.

Говорител на Airbnb каза пред CNN: „Разпознаваме предизвикателствата, пред които са изправени историческите градове в Италия и искаме да помогнем. Ние предложихме национални разпоредби за краткосрочни наеми в Италия, които са ясни и лесни за следване и биха гарантирали отговорно споделяне на жилище във всеки град.“

Следвайте парите

Галериите Уфици отбелязаха рекорден брой посетители през 2022 г. Галериите Уфици отбелязаха рекорден брой посетители през 2022 г. efired/iStock Editorial/Getty Images

За някои предложенията не стигат достатъчно далеч. „Това, което направи кметът, е страхотно, но без проверки не е достатъчно“, каза Вероника Гречи, собственик на Velona’s Jungle B&B в края на центъра на Флоренция. Гречи описва начина, по който голяма част от сектора на краткосрочните наеми се управлява като „непрофесионален и див запад“, като много собственици на имоти работят под наем, без да ги декларират пред властите.

Гречи – която казва, че когато наскоро са търсили персонал за почистване, компании са предложили да работят с нея при условие, че тя им плаща 80% в брой, като декларира само 20% на данъчния служител – казва, че ако властите извършват проверки на имотите и следват парите, броят на Airbnbs естествено ще намалее.

„Всеки го прави [краткосрочен наем] в момента, защото е лесно – не струва нищо. Ако накараш хората да го правят професионално, броят [на Airbnbs] ще спадне веднага, защото не би си струвало да го правят.“

Нарастваща опозиция срещу Airbnb

Кварталът Санта Кроче в центъра на Флоренция става все по-популярен сред туристите. Кварталът Санта Кроче в центъра на Флоренция става все по-популярен сред туристите. Kirk Fisher/iStock Editorial/Getty Images

Флоренция е най-новата дестинация, която се опитва да спре нарастващата вълна на Airbnbs.

Ню Йорк въведе това, което Airbnb смята за „де факто забрана“ за краткосрочни наеми. Имотите могат да бъдат регистрирани за наемане под 30 дни само ако домакинът живее в имота по същото време като гостите, които не могат да бъдат повече от двама.

Португалия също изложи нови жилищни закони това лято, които хвърлят несигурност по отношение на краткосрочните наеми.

В Амстердам собствениците могат да отдават имоти под наем за максимум 30 дни на календарна година, за максимум четирима гости наведнъж.

В Берлин цели имоти могат да се наемат краткосрочно за максимум 90 дни годишно.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР