Италианската банка Banco BPM планира да увеличи умерено печалбата си

...
Италианската банка Banco BPM планира да увеличи умерено печалбата си
Коментари Харесай

Banco BPM представи плана си до 2026 г. с акцент нова политика за акционери

Италианската банка Banco BPM възнамерява да усили умерено облагата си до 2026 година, защото чистите такси компенсират спадащите лихвени проценти.

Това ще ѝ разреши да усили пет пъти възвръщаемостта си към вложителите спрямо последните 4 години.

Представяйки бизнес проекта си до 2026 година пред анализатори, банката съобщи, че за този интервал ще върне на вложителите 4 милиарда евро, което се равнява на повече от 50% от пазарната ѝ капитализация, оповестява Reuters.

Новата политика за акционерите ще стартира с 1,3 милиарда евро под формата на дивиденти следващата година, а по-късно кредиторът ще взема решение на годишна база по какъв начин да ги разпредели сред дивиденти и назад изкупуване на акции.

Banco BPM съобщи, че увеличеното заплащане на акционерите няма да се отрази на нейната съществена финансова позиция, която се чака да бъде постоянна на равнище от 14% в края на проекта. Акциите на банката се покачиха с 2,3%, на фона на общия спад в италианския банков бранш.

Възникнала през 2017 година вследствие на сливането на два районни кооперативни кредитора и водач в богатия италиански район Ломбардия, Banco BPM е третата по величина банка в Италия, чийто главен вложител е френската Credit Agricole с дял от 9,2%, отбелязва Reuters.

По-високите лихвени проценти доведоха до рекордни равнища на облагите на италианските банки тази година, което разреши на кредиторите да усилят възнагражденията на акционерите, добавя организацията.

Banco BPM се стреми да трансформира чистите такси в главен мотор на облагата си, като ги усилва приблизително с 5% годишно до 2026 година

Банката се е ангажира също по този начин да усили с една пета управителните длъжности, заемани от дами и да наеме стотици експерти по киберпространство и данни.  

Banco BPM възнамерява още да редуцира 1600 чиновници посредством проект за стимулиране на съкращенията, който ще бъде задействан през 2024 година, като наеме 800 нови млади чиновници.

С оглед на осъществяването на тези ограничения, тя предвижда чиста облага през 2026 година над 1,5 милиарда евро по отношение на 1,2 милиарда евро през 2023 година

Главният изпълнителен шеф Джузепе Кастаня съобщи, че банката ще се възползва от преимуществата на комерсиалните си партньорства " в икономическа среда, която евентуално още през 2024 година може да докара до понижаване на лихвените проценти ".

Преди година Banco BPM разшири партньорството си с Credit Agricole, до момента фокусирано единствено върху потребителското кредитиране, с цел да включи дълготрайна договорка за " банково обезпечаване " на артикули, разнообразни от животозастраховане.

През юли т.г. основаният в Милано заемодател подписа партньорство в региона на заплащанията с локалния фонд за дялово присъединяване FSI и конкурентната банкова група ICCREA за основаване на втория по величина състезател в бранша.

В региона на ръководството на активи Banco BPM е най-големият вложител в Anima с дял от 21,7%, добавя Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР