Италианецът Рикардо Тоскани е един от хората, оставили завинаги своя

...
Италианецът Рикардо Тоскани е един от хората, оставили завинаги своя
Коментари Харесай

Предложение: Авторът на модерната визия на Бургас Рикардо Тоскани да стане почетен гражданин


Италианецът Рикардо Тоскани е един от хората, оставили вечно своя диря в историята на Бургас, чийто отпечатък и през днешния ден блестящо се вижда в образа на града ни. Вносителите на предлагането означават, че тази година се навършват 90 години от неговата гибел, в резултат на туберкулоза.

През 1885 година след вероломното навлизане на сръбските войски в България, младият Тоскани оглавява италианското Дружество за взаимопомощ (Mutuo Soccorso) и дружно с още 70 италианци отиват доброволци на фронта против Сърбия, с цел да пазят Съединението на Родината ни. За присъединяване им в победния марш на българската армия, те са отличени със специфичен орден от италианския крал. След войната, той идва в Бургас, където през 1895 година Бургаският градски съвет му дава право да управлява строителството на частни постройки.

Рикардо Тоскани е флагман на модернизацията на града, като построява някои от най-емблематичните му здания. Той взе участие и в проектирането и строителството на катедралата “Св. св. Кирил и Методий ". Негово дело са плановете на редица красиви здания в Бургас – хотел “Империал ", “Модерен спектакъл ", къщите на Йови Воденичаров, двете къщи на Йоанидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев, пансиона на девическото учебно заведение " Свети Йосиф “ в комплекс с католическия параклис " Свети Йосиф “, постройката на музея " Петя Дубарова “ и други

" До огромна степен смяната в архитектурния образ на централната част на Бургас е заслуга на Тоскани. Въпреки това той не е почетен по никакъв метод до този миг, за разлика от доста други, с нищо не заслужили тази чест “, пишат вносителите на докладната бележка. Те са безапелационни, че едно сходно дело не трябва да тъне в давност, още повече че става и дума за чужденец, взел участие като доброволец в българската войска.

Предложението е подкрепено със мнение от Дружеството на бургаските художници. Подписката, от Инициативния цивилен комитет, е подкрепена от двойно повече бургазлии от условията на  настоящата разпоредба.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР