IT специалисти не искат да работят за вота, парите били

...
IT специалисти не искат да работят за вота, парите били
Коментари Харесай

ЦИК преговаря за нов софтуер за местните избори

IT експерти не желаят да работят за вота, парите били малко
Правят конкурс за експерти

ЦИК води диалози за нов програмен продукт за локалните избори, заяви представителят на комисията Росица Матева. Тя акцентира, че когато са купувани тези машини и когато е подписан договорът за доставката им и на софтуера през февруари 2021 година, не е планувано гласоподаване на локални избори с машини. Матева напомни, че тук-там ще се гласоподава с 4 бюлетини.

Изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по организацията им би трябвало да бъде ангажирана цялата страна, акцентира Матева.

Тя подсети, че съгласно Изборния кодекс са задължени основат звено “машинно гласоподаване ” към ЦИК с IT експерти. “Още предходната година се опитахме да попълним състава на това звено, само че тогава не се появиха претенденти ”, уточни тя.

Според нея допустима причина за това е плануваното ниско възнаграждение. Такива експерти в частния бранш получават много по-високо възнаграждение, означи Матева пред БНР.

“Ще се разгласи конкурс, само че сме наясно, че даже да се появят претенденти, те няма да могат да вземат участие в работата за тези избори за общински съветници и кметове ”, сподели още представителят на ЦИК.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР