ИТ компаниите от Силициевата долина съкращават броя на чужденците сред

...
ИТ компаниите от Силициевата долина съкращават броя на чужденците сред
Коментари Харесай

Силициевата долина спря да търси програмисти от чужбина

ИТ фирмите от Силициевата котловина редуцират броя на чужденците измежду наеманите софтуерни експерти. Те се притесняват, че президентът Доналд Тръмп може да забрани влизането в страната на задгранични програмисти или по различен метод да направи невъзможна работата им в Съединени американски щати, написа TechNews.

Заявките за изявленията на работодателите с непознати ИТ експерти са намалели с 46% през първото тримесечие на 2017 година, в съпоставяне със същия интервал на предходната година. През второто тримесечие се следи нов спад с 37%, по данни на компанията за асортимент на фрагменти Hired, която проучва информация от 10 хиляди работодатели.

Във Англия се следи сходна обстановка, предизвикана от идното излизане на страната от Европейския съюз. Британските ИТ компании за почнали да се обръщат към непознати експерти с 30% по-рядко.

Програмистите, от своя страна, също загърбват вероятността за работа в американски ИТ компании. Още през четвъртото тримесечие на 2016 година единодушията за изявленията понижиха с 4% по отношение на предходното тримесечие, като Hired изяснява това с успеха на Доналд Тръмп на президентските избори на 8 ноември 2016 година

Анкета на Hired измежду 300 ИТ експерти открива, че 40% от тях са се замислили да се реалокират в друга страна. Една трета от колебаещите се преглеждат опцията за работа в Канада, а след нея най-голям е ползата към Германия, страните от Азия и Австралия.

Около 43% от интервюираните считат, че решението за излизане на Англия от състава на Европейски Съюз е направило страната по-малко привлекателна за живеене.

Работодателите в Силициевата котловина са комплицирани сега, защото не знаят какво да чакат от президента Доналд Тръмп отсега нататък. Но всички те - и дребни стартъпи, и огромни корпорации - имат потребност от разширение на личния състав. Всяка компания предлага спомагателни позиции и декларира повече събеседвания в очакване на недостиг на фрагменти, вследствие на отдръпването на чужденците.

В последна сметка на ИТ фирмите ще се наложи да покачат заплатите, да насочат част от работата към фрийлансъри и да притеглят повече американски служащи, живеещи оттатък рамките на Силициевата котловина.

Опасенията на работодателите идват главно от това, че през април имиграционната работа USCIS пусна ново управление за издаване на работни визи H-1B с доста по-строги условия към претендентите. Сега програмистите, искащи да работят в Съединени американски щати по програмата H-1B, би трябвало да потвърдят своите умения, а не просто, че разполагат с тапия, за което са нужни и други документи. Освен това непознатите ИТ спецове ще би трябвало да потвърждават, че бъдещата им работа е по-сложна и за нея се заплаща по-скъпо.

H-1B е виза, с която американските компании могат да наемат непознати ИТ експерти, включително програмисти, за период до 6 години. Годишната квота в границите на тази стратегия е 85 хиляди души, а местата се разпределят посредством лотария, която Тръмп предлага изобщо да бъде анулирана. Не е належащо висше обучение за приемане на H-1B виза, в случай че експертът има опит от 12 години по специалността. Освен това броят на чиновниците в фирмите, работещи с H-1B визи, не би трябвало да надвишава 15% от целия състав.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР