Историята започна миналата година. Тогава на всяка страна от ЕС

...
Историята започна миналата година. Тогава на всяка страна от ЕС
Коментари Харесай

Петър Витанов пред The Irish Times: В политическия вакуум властваха теории на конспирациите и фалшиви новини за ваксините

Историята стартира предходната година. Тогава на всяка страна от Европейски Съюз бяха предлагани ваксини от AstraZeneca, Pfizer и Moderna по схемата за взаимно закупуване на Европейски Съюз. Българското държавно управление поръча незадоволително Pfizer и Moderna, залагайки на AstraZeneca, която беше по-евтина и по-лесна за предпазване, споделя Витанов.

България беше мощно наранена от проблеми с доставките първоначално, защото компанията не съумя да достави обещаните количества ваксини. След това се появиха и подозренията за действието на имунизациите при по-възрастните хора, както и решението на тогавашното държавно управление да я извади от приложимост. И въпреки, че Европейската организация по медикаментите нямаше съмнения, че изгодите от AstraZeneca надвишават рисковете за възрастни, българите бяха към този момент заляти от вълната на съмнение. Началото на имунизацията съответства и с политическата рецесия в страната, която прерасна в цикъл от три следващи изборни акции за парламент.

„ В този интервал в България липсваше политическа непоклатимост, с цел да се наложат съществени здравни ограничения, а публичната връзка за имунизациите беше неприятна. Фактът, че страната ни беше непрекъснато в избори, спря политиците от дейности поради страха им да не изгубят известност “, разяснява Петър Витанов пред The Irish Times.

Във вакуума се изпълни с теории на конспирацията, а дезинформацията и слуховете изобилстваха в обществените мрежи. А за някои страхът и несигурността от пандемията предоставиха опция.

„ Фалшивите вести бяха голям, голям проблем в България “, установи Витанов. „ В обществените медии придвижването на антиваксърите в действителност процъфтява. Крайнодясна партия употребява платформа срещу имунизацията, с цел да влезе за първи път в Народното събрание “, споделя още Петър Витанов.

Витанов отхвърля необятно публикуваните теории, че има по-стара културна или историческа причина за песимизъм, като завещание от комунизма, което води до съмнение към управляващите. Той показва, че България обичайно има високи равнища на имунизация, като покритието с ваксини против морбили през 2019 година възлизаше на респектиращите 93 %, което съперничи или надминава равнищата, реализирани в страни с по-старите демокрации.

Данните от изследването демонстрират, че скептицизмът към имунизациите е почнал с пандемията от Covid-19. Той навлиза измежду високо образованите – в това число лекарите – и по-младите групи, което допуска, че може би става въпрос за начин на живот за „ модерните “.

През октомври България вкара системата за цифрови документи за достъп до услуги като питейни заведения и заведения за хранене. Беше противоречива мярка, само че в последна сметка докара до растеж на имунизацията. Според Петър Витанов, идващото българско държавно управление, би трябвало да е по-решително в дейностите си за попречване на пандемията.

„ Определено съм за наложителна имунизация. Може би не за цялото население, само че най-малко за някои хора, които са с по-висок риск, или някои специалности, които се занимават с доста хора “, споделя той.

„ Не е доста известно. Знам, че това може да повлияе отрицателно на публичния ви имидж. Но това е единственият метод, по който можете да спасите човешки животи. "

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР