Историята се движи с гигантски цикли, като часовник, чиито стрелки

...
Историята се движи с гигантски цикли, като часовник, чиито стрелки
Коментари Харесай

Точни като Tissot

Историята се движи с великански цикли, като часовник, чиито стрелки минават по един и същи път и върху едни и същи цифри ден след ден… Така и Tissot освен не стопира времето, а с прецизността и точността си навъртя 170 година от своето основаване през 1853 година Марката се слави с изключителното си качество и наличната си цена. Историята стартира от Шарл-Фелисиен Тисо и неговият наследник Шарл-Емил Тисо, които отварят дребна часовникарска работилница с името “Шарл Тисо и наследник ”.

Голям принос за разпространение на марката отвън границите на Швейцария има Шарл-Емил. Първоначално Tissot построява репутацията си, като основава надеждни джобни часовници със златен корпус, които намират дружелюбен банкет. Първият огромен триумф зад граница идва през 1858 година, когато стартира продажбата на джобни часовници TISSOT в Русия. Сред първите клиенти са съветският цар и негови офицери. Поради възходящия интерес към марката се постанова ателиетата да бъдат реорганизирани във фабрика.



Шарл-Фелисиен Тисо и синът му Шарл-Емил, които поставят основите на компанията – Снимка Wikipedia

Времето е най-скъпата стока, която притежаваме. Тогава има ли значение какъв часовник ще ни го отмерва… По време на Голямата меланхолия през 1930 година Tissot създава първия в историята антимагнитен часовник, по-късно взет като основа в цялата часовникарска промишленост. По същото време фирмите Tissot и Omega се сливат и през 1937 година основават корпорацията „ Societe Suisse pour l’Industrie Horlogere S.A. ” (SSIH) със седалище в Женева, като Омега е в горния клас часовници, а Tissot се специализират в междинния ценови диапазон. Нова епоха за първокласните часовници Tissot идва през 80-те години на предишния век, когато става обединение със Swatch Group Ltd - най-големия производител на часовници в света. Това дава опция на марката да усили наличието и известността си на пазара за часовници в междинния ценови диапазон. Компанията продължава да прави нововъведения, като революционната сбирка софтуерни часовници Tissot T-Touch, които са с сензитивно на досег стъкло и включват функционалности като барометър, термометър, алтиметър, хронограф и компас.

Ако часовникът ти коства неповече от 100 лв. и в никакъв случай не закъсняваш, какъв е смисълът от часовник за 3 хиляди евро… Tissot продължава да дава собствен отговор на този въпрос. Още от самото си учредяване марката става синоним на майсторска направа и нововъведения и това затвърждава нейния слоган „ Иноватори по традиция “. Днес Tissot е част от най-големия производител и дистрибутор на часовници в света - Swatch Group. Въпреки наличието си в 160 страни по света, марката постоянно е считала за собствен дом часовникарското градче Le Locle в Швейцария, ситуирано в планината Юра. Година след година Tissot се потвърждава като водач в производството на високотехнологични артикули и профилирани материали, целящи модернистична функционалност. Благодарение на необятния диапазон от висококачествени часовници на конкурентни цени, марката е най-достъпната измежду швейцарските производители на часовници.

Всеки би трябвало да проучва и да разбере какво го кара да тиктака, като разглоби часовник, с цел да види по какъв начин работи. Самопознанието ще помогне да разберете какво особено предлагате… Марката има нюх за значимите неща и остава вярна на дългогодишните си обичаи, като се придържа към главните си цели на продуктивност, акуратност и внедряване на нови стандарти. Това се удостоверява и от обстоятелството, че Tissot е одобрен формален времеизмервач и сътрудник на FIBA, AFL, MotoGP, FIM Superbike и Световния шампионат по колоездене. Tissot проектира джобни часовници с две времеви зони още от единствено си учредяване през 1853 година Днес марката е достигнала необятно разпространяване в международен мащаб, водена от новаторския си дух и голямото почитание към часовникарските си обичаи. През 1971 година на пазара излиза нов революционен артикул - Tissot IDEA, прочут като Astrolon. Това е първият пластмасов машинален часовник, който десетилетие по-късно ще стане ентусиазъм за появяването на Swatch watch.

Който купува часовник за 50 $, придобива нещо доста друго от някой, който избира часовник за 50 000 $ поради статус, разкош и проява на благоприятни условия. Но и тези хора желаят да знаят какъв брой е часът, тъкмо както притежателят на часовника за 50 $, само че това сигурно не е главната им мотивация да изберат скъпия часовник… Преди появяването на кварцовата технология за отчитане на времето, часовниците са относително скъпи за произвеждане. Създадени от груповата функционалност на десетки и стотици дребни взаимодействащи си съставни елементи, механичните часовници лишават време за произвеждане и са трудоемки за сглобяване. Затова множеството хора имат единствено един часовник и към момента не е измислена концепцията за часовници за съответни цели или мотиви – спортни часовници, часовници, съобразени с облеклото, часовници, комфортни за пътуване… Затова по-голямата част от дизайните на ръчни часовници преди средата на 50-те години развиват доста по-ориентирана към облеклото хармония. Тази наклонност е изцяло разумна, тъй като в случай че ще притежавате единствено един часовник, по-добре е да е нещо, което можете да носите и при публични мотиви, където разпоредбите по отношение на облеклото са по-строги. Тази наклонност продължава и през 70-те години на предишния век, по тази причина доста часовници от по-висок клас имат изискана и елегантна хармония, без значение от функционалностите, които оферират.

На нас ни е необходим освен часовник, само че и компас. Няма смисъл да икономисваме минути, в случай че губим цели години… Развитието се форсира след сливането от 1983 година, което през 1998 година остава под името Swatch Group. Под управлението на N. G. Hayek, Тissot прави няколко забележителни модела:

The Tissot RockWatch in 1985; The Tissot Two Timer in 1986; The Tissot Pearl Watch in 1987; The Tissot Wood Watch in 1988. През 1996 година новият началник на Tissot – Франсоа Тибо, предизвиква основаването на две нови водещи линии. Това са Tissot T-Collection (проектирана от жена за жени) и Tissot T-Touch (разполагаща със сензорен екран и включваща екстри като компас, висотомер, барометър и други). Touch-screen технологията е въведена от Tissot десетилетие преди да се появи в други области като мобилните телефони, да вземем за пример. Моделите Tissot Sailing-Touch, Tissot Sea-Touch, и Tissot T-Touch Expert дават на своите консуматори (водолази, навигатори, алпинисти) бърз набор от потребни за функционалности единствено с едно натискане на екрана. На Baselworld 2013 година, с цел да означи своята 160-а годишнина, Tissot показва часовника Tissot Heritage Navigator, който следи времето в 24 града по света. Той е въодушевен от известния модел Navigator, основан за 100-годишнината на марката през 1953. Tissot продължава непрестанната си агресия на пет континента  и през днешния ден марката се продава в над 14 000 магазина по земното кълбо.

Нашите възгледи са като нашите часовници: всички демонстрират друго време, само че всеки има вяра единствено на своя… Този метод както към дизайна, по този начин и към ръчните часовници като цяло може да се види в ретро модели като този Tissot Chronograph от 60-те години на предишния век с референтен номер 808A. Изработен от неръждаема стомана и с размери 34 мм, което е изцяло в сходство с желанията за времето, кутията също по този начин включва „ водоустойчив “ завинтващ се тил, както и други характерности, които биха посочили, че това е часовник, предопределен за ненапълно професионална приложимост. Въпреки това класическата форма на корпуса и изчистената рамка му придават повсеместен контур, който надали би изглеждал несвоевременно, в случай че се съчетае с костюм и вратовръзка. Циферблатът на Tissot Chronograph ref. 808A е различен израз на това напрежение сред функционалност и хармония. Произведен от Singer  - същият производител на циферблати, основал именитите циферблати на Paul Newman за Rolex Daytona, циферблатът на този ретро Tissot е в хубав двутонен сребрист цвят.

Vulnerant omnes, ultima necat, или всички часове раняват, последният убива – тази латинска поговорка може да бъде открита върху някой остарял часовник... Добрата марка обаче се стреми да е гъвкава по отношение на превратностите на времето. Едно от забележителните неща на днешната Swatch Group е, че  предлага необятна гама от марки часовници и всяка от тях има свое лично място след останалите. Всички разнообразни марки към момента остават като обособени единици, само че всички те се възползват от груповите запаси на един от най-големите международни играчи в часовникарската промишленост. Ползата за потребителите е, че марки, позиционирани в по-достъпната част на спектъра, като Tissot, в границите на швейцарската часовникарска промишленост са в положение да предложат часовници с несравнима стойност за парите, против които се продават.
Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР