Историята на солната мина в Соледар разказват ANTRAKT в своята

...
Историята на солната мина в Соледар разказват ANTRAKT в своята
Коментари Харесай

Къде в Соледар се водят сражения

Историята на солната мина в Соледар описват ANTRAKT в своята фейсбук страница

" В недрата на Донбас, край украинския град Соледар се намира едно същинско украшение за феновете на индустриалния и на нетрадиционния туризъм – солната мина „ Соледар “. Уникалното място може да бъде съпоставено единствено с полската мина за каменна сол „ Величка “. Мащабът на мината „ Соледар “ обаче е доста по-голям и тя е най-голямото дружество за извличане на каменна сол в Централна и Източна Европа. Ежегодно в нея се добиват над 1 милион тона трапезна сол.

Подземното царство от „ бяло злато “ е прикрито надълбоко под повърхността на земята. Първата солна шахта работи от 1881 година В продължение на столетие на минни действия там се е формирал цялостен комплекс от солни шахти с дължина към 200 км. Днес визитата на мината е невероятно, само че при други условия, всеки екскурзиант може да прегледа Музея на солната индустрия, който се намира в мината. За да посети музея, човек би трябвало да употребява асансьорна клетка, която се спуска на към 300 м. дълбочина, където стартира лабиринтът от тунели и шахти. Стените на осветените тунели са покрити със солна дантела, а на всички места могат да се видят барелефи и статуи, направени от локални майстори. Една от атракциите е солната имитация на фамозната палма на Мерцалов (скулптура, направена от релси и без никакви заварки), която печели огромната премия на Изложението в Париж през 1900 година

Друга атракция е огромна зала с височина от 40 метра. Заради превъзходната й звучност залата се употребява и за осъществяване на концерти. През 2004 година там свири Донецкият симфоничен оркестър. А през 2003 година в залата е пуснат първият балон в под земята полет. В солната мина „ Соледар “ има кафене и футболно игрище. Те са предопределени за пациентите на неповторимия санаториум „ Солна симфония “, който има надземен и под земята корпус. Подземният, също като музея, се намира на 300 м дълбочина. Там пациентите се лекуват посредством спелеотерапия. Мината си има даже лична черква.

Днес солната мина е съществена бойна сцена сред украинци и руснаци в борбата за Соледар. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР