Историята на човечеството пази много интересни примери за древни цивилизации,

...
Историята на човечеството пази много интересни примери за древни цивилизации,
Коментари Харесай

10 цивилизации, изчезнали мистериозно от лицето на Земята

Историята на човечеството пази доста забавни образци за антични цивилизации, претърпели своя напредък и проваляне, след което са изчезнали вечно от нашето полезрение, без обаче да получим положително пояснение за това какво тъкмо се е случило.

Вижте 10 антични цивилизации, които са изчезнали мистериозно от лицето на Земята и не престават да будят неразбиране измежду археолози и историци от целия свят.

Харапската цивилизация


Някога тази цивилизация е съдържала в рамките си над пет милиона души или близо 10% % от тогавашното население на Земята. В наши дни е известна като цивилизацията Харапан. В границите й се включвали територии от сегашен Иран, Индия, Пакистан и Афганистан. Преди хиляди години евентуално е обхващала до пет милиона души, което се равнява на съвсем 10 % от тогавашното население на света. Тя се простирала на територията на части от Индия, Пакистан, Иран и Афганистан. Всичките солидни поселища и необятни пътища обаче били изоставени преди към 3000 години. Населението е имало триумфи в металургията, водоснабдяването и строителството. Една от теориите за изгубването й е появяването на супермикроб, който умъртвил всички. Спред друга — солидни промени в климатичните условия предизвикали апетит, унищожавайки препитанието на хората.

Маите


Маите са типичен образец по какъв начин цяла една процъфтяваща цивилизация е в положение да изчезне и да се стопи до равнището на няколко дребни села в джунглата. Маите населявали региона Юкатан, която се разполага на територията от Мексико до Гватемала и Белиз. Маите имали извънредно добре усъвършенствана писмена система, положителни знания по математика и умения по инженерство, с помощта на които построили прословутите си пирамиди. Въпреки че изгубването им е обгърнато в тайнственост, формалната версия е, че някъде към 900-ната година от първото хилядолетие в Юкатан настъпила внезапна климатична смяна, която съчетана с провалите от непрестанните войни, довела от опразването на градовете.

Великденските острови


Запазена марка на Великденските острови са големите им каменни идоли, наречени Мои, които и до през днешния ден изумяват всеки, който ги огледа. Как цивилизация, която е имала познанията да построи сходни монументи и средствата да пътува по море и да превзема остров след остров, е намерила своя край толкоз мистериозно. Отговорът е необикновено елементарен — съгласно учените, популацията на Великденските острови, въпреки и доста интелигентно, не е било изключително прозорливо. В един миг те изразходвали всичките вероятни запаси на островите и страната им се разпаднала.

Чатал Хююк


Зад това име се крие огромен античен град от Новокаменната и Каменно-медната ера, намиращ се в южната част на Анадола, на територията на днешна Турция. Това е един от най-старите градове — страни съществували в миналото. Съществуването му е датирано в интервала 7500-5700 година пр.н.е. Той е най-големият и най-добре непокътнат до момента открит неолитен град. Има съществени доказателства за съществуване на развито изкуство и сериозна ритуална активност. Тази цивилизация оставила добре непокътнати образци за своето изкуство, просвета и обичаи. Предполага се, че популацията на града е достигало 10 000 души в най-силните моменти от трихилядното му битие. Най-необичайното при Чатал Хююк обаче е методът, по който самия град е изглеждал. В града не е имало пътища, а къщите били слепени една с друга, като сред тях се минавало през дупки. Хората отглеждали съвсем всичко — от пшеница до бадеми отвън градските стени, а се прибирали по домовете си посредством система от стълби, ситуирана по покривите. До през днешния ден не се знае какво е поставило краят на тази цивилизация.

Кахокия


Много преди европейците да доближат трайно Северна Америка, там съществувал солиден град, заобиколен с големи земни пирамиди и дървени структури, наподобяващи Стоунхендж. Науката назовава през днешния ден този град Кахокия и остатъци от него могат да бъдат открити на територията на щата Илинойс. Древният град — страна е бил ситуиран към река Мисисипи. Населението е имало невероятни умения в изкуството и е оставило забележителни творби, направени от миди, мед и камък. Общият брой на хората, живели в него е бил близо 40 хиляди и някои от тях евентуално са живели в селата, които са заобикаляли централния град. Част от архитектурните им достижения са били дървени пирамиди и конструкция, която се е местила съгласно придвижването на звездите. Те даже съумели да отклонят едно от разклоненията на Мисисипи, с цел да напояват посевите си. Счита се, че тази цивилизация е починала, поради заболявания и апетит.

Гьобекли Тепе


Гьобекли тепе е археологически комплекс в Турция от неолитната ера, чиято възраст е най-малко 12 000 години. Гьобекли тепе се счита за едно от най-мистериозните места и е прочут на археолозите още от началото на 1960-те години, само че не се знае същинската му значителност. Предполага се, че обектът под хълма е византийско гробище. Този комплекс е по-стар от Стоунхендж и египетските пирамиди. Някои археолози допускат, че комплексът съставлява антично паметно оборудване. Кои са били хората, пристигнали тук и какво са почитали — това науката към момента не може да каже. Гьобекли Тепе е първата устойчива градска конструкция, открита в миналото и с това се изчерпва съвсем всичко, което знаем за него.

Ангкор


Повечето хора свързват това име с превъзходния храм Ангкор Ват, ситуиран в Камбоджа, който е считан за най-големия набожен монумент в света. Първоначално учреден при започване на XII век като индуистки храм, към края на века той последователно е трансфорат в будистки. Той обаче, е единствено част от една по-голяма цивилизация на име Ангкор, която процъфтява в интервала 1000-1200 година Причините за нейното проваляне варират от война до всеобщ апетит или друго естествено злополучие. Сега по-голямата част от цивилизацията е покрита с джунгла. Никой не може да каже какъв брой хора са живели там, само че учените смятат, че е допустимо в своя зенит това да е бил най-големият град на света.

Тюркоазената планина


Не всеки възвишен паметник е знак за съществуването на тогавашна велика цивилизация, само че научната общественост счита, че подобен е казусът с огромното минаре от Джам. Красивото архитектурно завещание се намира на територията на Афганистан и е било издигнато през 1100-ната година. Археологическите изследвания ни навеждат на визията, че става въпрос за една космополитна зона, населявана от християни, мюсюлмани и евреи. Възможно е това минаре да е част от изгубената през Средновековието столица на Афганистан — Тюркоазената планина. Не се знае какво е довело до заличаването на града.

Ния


Днес това изоставено място в пустинята Такламакан в Китай в миналото е било същински оазис посред прословутия път на коприната — маршрут, дълъг близо 4000 километра, който се употребявал за комерсиална връзка сред Китай и останалия свят. На това място съществувал изгубения град Ния, за чието битие и до през днешния ден се появяват доказателства. През последните два века археолозите от време на време се натъкват на разнообразни съкровища, скрити в прашните остатъци на този в миналото хубав град с дървени къщи и огромни храмове. В прочут смисъл, Ния е светиня от изгубена цивилизация от ранните години на Пътя на коприната. Именно залезът на този маршрут, който свързва Китай с Централна Азия и Европа, е и евентуалната причина за упадъка на Ния.

Набта Плая


Една забравена цивилизация е процъфтявала от 7000 до 6500 година пр.Хр. в източната част на пустинята Сахара, на място известно като долината Набта Плея. Именно на тази земя в дълбока античност е зародила една от най-могъщите и загадъчни цивилизации, която учените към момента не могат да разгадаят. Трябва да се означи, че по това време климатът на Сахара е бил много по-мек и в местността имало доста езера, което разрешавало на хората да живеят добре в региона. Населението се занимавало със земеделие, отглеждане на животни, имало невероятни знания по астрономия и е оставило след себе си голям брой керамични съдове, структури и постройки, които и до през днешния ден си остават тайнственост за учените. Една от нейните неразгадани секрети остава античната обсерватория на мястото на бившето езеро Набта Плая. Изследователите считат, че мегалитните камъни, разпръснати тук, в миналото са били част от по-голям и комплициран обреден център — комплицирана диаграма за наблюдаване на звездите, която се подравнява с „ колоната на Орион” по време на лятното слънце стоене. Археолозите считат, че от този народ са произлезли хората, сложили основите на процъфтяващите градове, които хиляди години по-късно се появяват към река Нил.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР