Историята на Banco Central в Бразилия е повече от пословична.

...
Историята на Banco Central в Бразилия е повече от пословична.
Коментари Харесай

Най-големият банков обир в света – Бразилия е домакин

Историята на Banco Central в Бразилия е повече от пословична. Оказва се, че това е банката, на която много нарушители са се обучавали. Лесно можем да видим този образец, когато група бандити влизат в лобито, товарят банкомати благодарение на локални хора, някои от тях даже признават, че са получили пари за помощта си, само че не и сума от плячката, а по-късно изчезват. Подобен парадокс може да се види единствено в Бразилия, а до момента в който наблюдавате тези фрагменти, излиза наяве, че групата е толкоз тежко въоръжена, че даже служителите на реда не считат да се намесят в цялата интервенция и идват доста по-късно.

Банката става известна доста пъти, а в един случай съумява да влезе в върховете на банковите кражби. Легендата за този грабеж е отворена и до през днешния ден, като никой не може да каже какво се случва с парите. Каква е историята? На 6 август 2005 година въпросната банка е ударена и бързо съумява да се класифицира като един от най-големите удари в този тип закононарушения. Бразилците са известни със своите невероятни качества и истински хрумвания. И откакто приказваме за банков грабеж, не приказваме за въоръжени нападатели, които изпразват касите, а за хора, които влизат в централния сейф на банката. Banco Central е една от банките, която дава отговор за обръщението на пари в страната и не е мъчно да си представим размера и мащаба на това закононарушение.

Проектирането на банков грабеж е изкуство, което изисква храброст, техничност и доста съществено знание на най-малките елементи. Като бонус ще открием, че определеният интервал за удар е повече от идеален – Бразилия има съвсем никаква до нулева отбрана на своите банки. За да ни разберете вярно, централният трезор на банката има задоволително камери, само че всички те са свързани към един екран, който на няколко секунди сменя изображението от идната камера. По време на самия удар, една от платформите за преместване на пари е паркирана тъкмо пред централната камера. Нито един от охранителите не е желал да играе на пъзела „ Какво се промени в тази картина “, затова нападателите имат премного време за деяние.

На 6 август, господата влизат в тунел с начало от къща в квартала, минават няколкостотин метра и влизат непосредствено в трезора на банката. Това също не е разходка в парка. Не е ясно какво време е било належащо за изкопаването, множеството специалисти считат, че става въпрос за към 3 месеца, само че е допустимо да е и малко повече, само че количеството изкопан пясък се озовава на централния плаж, част от него отпътува и в двора на къщата, като равнището се повдига с метър, а остатъкът се разпределя в другите стаи на дома. Броят на служащите е огромен и се работи на смени. Всеки ден се карат свежи сили, като работата е денонощна.

За похлупак на всичко, причинителите си прекарват електричество и даже телефонна линия, с която да споделят. Елегантно прескачат канализацията и други спънки по пътя си. Резултатът от цялото това деяние е, че напущат трезора на банката със 70 милиона $ или към 120 милиона рейли – бразилската валута. Тъй като самата банка се занимава с оценка на банкноти и действително би трябвало да отстранява износените и развалени банкноти, никой не си е направил труда да види даже серийните номера. Това, което впечатлява най-вече е, че бандитите са били повече от удовлетворени от удара си, не са поискали да изнесат повече, за тях тази сума е била изцяло задоволителна.

Инспекторите ще признаят, че това е безусловно знамение, защото не е задействан нито един сигнал от охранителните системи. Нито датчиците за придвижване, нито камерите, нито даже огромните стени са съумели да спрат господата.

Всеки прочут банков обирджия признава, че при един грабеж, точно парите са цар. Те могат да минат на всички места, могат да се употребяват свободно и с малко повече разсъдък, умерено могат да се завъртят в най-различни бизнеси и да се изперат като бял чаршаф. Проблемът е различен, по какъв начин се бяга с към 3.5 тона пари? Това не са джобни пари, които могат да се приберат в джоба или в колата. Легендата споделя, че плячката е натоварена на бус и чак в понеделник заран, когато чиновниците пристигнали, осъзнали каква стихия се задава.

Разследването е тъкмо толкоз вълнуващо, колкото и самият грабеж. Полицаите стартират търсене на някои от по-сериозните участници, вършат профили и се надяват, че най-сетне ще попаднат на верните хора, само че защото приказваме за Бразилия, където мнозина избират тъмната страна, възможностите са в действителност минимални.

Първите пробиви идват на 10 август, когато водач на камион, пренасящ нови коли, е решил да се съобщи, откакто забелязал по какъв начин неговия сателит звъни от всяка бензиностанция. Не било належащо доста време, с цел да огледа в една от колите и да забележи голямо количество пари. Шофьорът решил, че не желае да има нищо общо и се предава. Полицията прибира към 2.13 милиона рейли и продължава да следи идващите удари. 5-ма души са задържани на 28 септември със сумата от 5.22 милиона рейли, признават се за участници, които са копали тунела, само че нищо повече.

Въпросната 5-ца се е опитвала да избяга с дребен аероплан, запазвайки го няколко дни преди обира, само че по този начин и не съумява да стигне до този миг. На 20 октомври е открит Луис Фернандо Рибейро, който се счита за един от основните обвинени. Открит е със 7 огнестрелни рани и по-късно фамилията признава, че Луис е бил похитен и са платили към милион, само че обирджията не е освободен. Оказва се, че не постоянно е наложително да се търсят нападателите на банката, било задоволително да се проверяват отвличанията, защото към 6 други участници са били отвлечени. В хода на цялата интервенция излиза наяве, че мнозина избират най-после да бъдат задържани и да отидат в пандиза, в сравнение с да бъдат преследвани от мафията.

Някои причинители носят кашони с пари, други се крият и живеят съвсем невидимо, освен това в цялостна мизерия, показвайки какъв брой жестока може да е иронията. Мнозина се пробват да закупят повече парцели и по този начин да скрият средствата, само че и това не оказва помощ. До януари 2007 година са задържани 54 души и са открити към 20 милиона рейли. Останалите участници не са открити, само че в случай че имаме вяра на легендите, множеството са били отвлечени и убити. Някои даже не са имали пари, само че откакто легендата за най-големия грабеж в Бразилия.

Извършителите бързат да закупят парцели или други по-ценни и не толкоз забележими придобивки, някои прекаляват, защото купуват по-големи къщи, други пазарят бензиностанции, бързи моторни лодки и доста други. При старта на отвличанията излиза наяве, че множеството участници към този момент нямат доста пари, които да платят.

И за край ще се окаже, че през идващите месеци, когато стартира проучването на този случай и инспекция, доста други банки са обрани по същия метод. Въпросният способ работи, само че има една доста сериозна детайлност – сходен удар може да се случи единствено един път. След удара в Banco Central, множеството специалисти укрепват стените, усъвършенстват системите си и бързат да се снабдят с по-добро съоръжение и още повече хора, които да пазят. Банковите кражби не стопират, само че не влизат чак в подобен мащаб.

Какъв е изводът? Освен сполучлив удар, човек би трябвало да знае в действителност по какъв начин да покрие следите си по-късно, 3.5 тона пари не могат да се скрият толкоз елементарно. Някои от бразилските арестувани постоянно се майтапят, че компликациите почнали след задигането на парите, а не преди този момент.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР