Историята може би ще разказва за съдбата на Паметника на

...
Историята може би ще разказва за съдбата на Паметника на
Коментари Харесай

Проф. Павлов: В Паметника на окупатора няма историческа истина, абсурдно е да се обявява за културно наследство

Историята може би ще споделя за ориста на Паметника на Съветската войска в някакви минорни тонове. Това съмнение направи в изявление за историкът проф. Пламен Павлов.

" Абсурдно е в 2023 година българската нация да бъде занимавана с сходни второстепенни, от моя позиция, въпроси, какъвто е демонтажът на един безусловно несъответстващ с градската среда на българската столица монумент на окупатора, защото несъмнено този монумент е монумент на позора. В него няма никаква историческа истина. И всичките тези хорица, които сега слагат като папагали едни и същи мантри, по какъв начин това било културно завещание. Вероятно сами не осъзнават своето двуличие, а евентуално някой го и осъзнават, защото чухме цяла каскада от лъжи ", обърна внимание историкът.

Според него МОЧА от дълго време е трябвало да бъде изместен, само че не и опустошен.

" Аз съм срещу разрушаването на монументи. Но този в действителност ослепителен образец за социалистически натурализъм или някакъв необикновен неуместен сюрреализъм, би трябвало да остане. Нека да бъде построен един исторически парк на епохата на тоталитаризма в България и там да бъдат събрани сходни монументи. Аз предлагам това да бъде на територията на някогашния комбинат " Кремиковци “ или някъде другаде. Нека те да бъдат посещавани от хора, от възпитаници, от фенове на Съветския съюз и на Владимир Путин. Но дано и да не се натрапва това в градската среда на една европейска столица, тъй като в него няма нищо национално. В него на процедура има успех на една войска, която не ни е освободила, а действително ни е откупила и е трансформирала пътя на България по един извънредно нездравословен за самите нас като нация метод ", безапелационен е историкът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР