История като от филмов сценарий. Вера Чаславска - една от

...
История като от филмов сценарий. Вера Чаславска - една от
Коментари Харесай

Вера Чаславска и нейната история като от филмов сценарий

История като от кино сюжет. Вера Чаславска - една от най-успешните гимнастички в историята, донесла доста популярност на Чехословакия с удивителните си достижения. Смазващо известна на международния подиум, унизително третирана вкъщи.

В интервала сред 1959 и 1968 година тя печели 22 трофеи от огромни интернационалните конгреси, в това число 7 златни олимпийски медала. Родена в Прага, Вера стартира в началото с фигурно пързаляне, само че бързо се ориентира към спортната гимнастика.

Дебютът й на олимпийски игри е в Рим 1960 година, когато става вицешампионка с отбора на Чехословакия. 4 години по-късно е същинска звезди на олимпийския шампионат в Токио, а съперничеството й със руската гимнастичка Лариса Латинина е зрелищно и предстоящо от целия свят. Чаславска печели купата в многобоя, както и златото на прескок и греда. Добавя втори следващ сребърен орден в отборната конкуренция, с цел да се подреди втора в класацията на най-успешните спортисти на игрите след американския плувец Дон Шоландер.



В идващите години Чаславска непроменяемо е на гребена на вълната, като печели международни трофеи в многобоя и отборното, а на европейските шампионати през 1965 година и 1967 година обира всички златни медали, като похлупак - с оптимални оценки от 10 през 1967. Настъпва преломната 1968 година, когато войски на Варшавския контракт навлизат на територията на Чехословакия и безусловно за една нощ против 21 август страната е под окупация - задачата е да се спре линията на промени тръгнала от Пражката пролет на Александър Дубчек. Чаславска има ясно изразена гражданска позиция против нашествието и с цел да избегне арест отпътува в провинцията. Седмиците преди олимпийските игри тя прекарва в планината без да има съответни условия за тренировки. Все отново е позволена до присъединяване и още веднъж носи на страната си 4 златни и два сребърни медала, като става най-успешният състезател на игрите.

В знак на безмълвен митинг против политиката на Съветския съюз тя свежда главата си встрани, когато на почетната стълбичка й се постанова да изслуша руския химн.

Малко преди края на Олимпийските игри тя се омъжва за лекоатлета Йосеф Одложил, като сватбената гала в катедралата на Мексико сити събира хиляди почитатели.



След завръщането вкъщи Вера Чаславска е подложена на унизителни репресии поради дейната й позиция - неразрешено й е да пътува отвън страната, както и да взе участие в спортни събития, с което е принудена да постави завършек на кариерата си. През 80-те под натиска на тогавашния президент на МОК Хуан Антонио Самаранч на Чаславска е разрешено на упражнява треньорска активност. След измененията е оправдана изцяло, определена е за президент на Олимпийския комитет на Чехия и за член на МОК.



Вера Чаславска си отива от този свят през 2016-а на 74-годишна възраст. Тя губи борбата с рака, само че остава вечно в историята на международния спорт освен със спортните си триумфи, само че и със своя несклоняем дух и образец за гражданска позиция.



Откъс от епизод 14 на предаването " Истории от Олимпийските игри " излъчен на 26 януари по Българска национална телевизия!





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР