Историци разчетоха ранен текст на кирилица от времето на цар

...
Историци разчетоха ранен текст на кирилица от времето на цар
Коментари Харесай

Историци разчетоха ранен текст на кирилица от времето на цар Симеон

Историци разчетоха ранен текст на кирилица от времето на цар Симеон. Той е считан за един от най-ранните надписи. Намерен е в средновековната цитадела " Балък дере " край село Хухла в Източните Родопи.

Прегънатата оловна пластинка е била открита още през есента на 2022 година по време на археологическите разкопки край крепостта, само че в началото надписът върху нея е бил незабележим. Забелязва го фотографът на експедицията чак при документирането на паметника. Необходими са били няколко месеца, с цел да стане ясно какво съставлява амулетът.

" След надлежното разчистване, консервиране, разчитане от епиграфи ние установихме с безспорна сигурност, че оловната пластина е от Х век. Освен това самата пластина се намира в археологически слой, където са открити монети от Х в., старобългарски коланни приложения от този интервал и прочие ", заяви пред БНР-Кърджали основният организатор на Националния исторически музей Ивайло Кънев, който е изобретател на артефакта, съобщи настоящо.ком.

Вярвало се, че сходни така наречен апотропейни амулети пазят притежателя от уроки, вълшебства и заболявания, сходно на актуалните талисмани или муски. До момента са били изследвани към 50-60 такива артефакта от Х век в Североизточна България, само че находката от " Балък дере " е неповторима и досега няма еквивалент, безапелационни са учените.

" Разликата е, че тук имаме молба, дори са известни имената на молителите – Никола и Павел ", изяснява Ивайло Кънев. " Те молят Св. Димитър да се застъпи за тях пред Господ и да ги защищити от еди-какви си несгоди, защото, настояват създателите, и ще изтъквам последния ред, който е доста каноничен и изумява, тъй като подобен до този миг нямаме: " … умивайки с снизхождение лицето му, оправдай срама, излекувай, Светице, тъй като Нему прилича славата и чест, и страна, в този момент и во веки веков, амин! “. Виждате какъв брой добре е конструирано, като канон, а няма такива, по-простовати пожелания. Това е другата оригиналност ".

Артефактът разкрива значими детайлности от историята на България при започване на Х век. Според учените оловната пластинка с дълъг кирилски текст демонстрира, че на крепостта " Балък дере ", едвам на 30 км от град Одрин, е имало подложен български гарнизон при цар Симеон Велики.

Но на кого е принадлежал този талисман и по какъв начин е попаднал точно тук? " Представете си, това са 7 реда отвътре, 4 реда от външната, след което тази пластина е била прегъната и е носена на гърдите от съответния човек. А какъв е той, дали е боен, върховен или нисш? Тук можем да гадаем, да спекулираме. Притежателят не е от най-обикновените хора, съдейки по текста върху амулета, който е доста добре конструиран канонично. Това си го е разрешавала единствено аристокрацията. Дори, доколкото е известно, в българската черква е имало специфична служба, която се е наричала екзарх и той е отговарял за вярното осъществяване на службите и спазването на каноните. Но ние занапред ще работим по този надпис ", споделя още Ивайло Кънев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР