Исторически скептични относно усилията на Европейския съюз за задълбочаване на

...
Исторически скептични относно усилията на Европейския съюз за задълбочаване на
Коментари Харесай

Референдум в Дания за присъединяване към отбранителната политика на ЕС

Исторически скептични по отношение на напъните на Европейския съюз за задълбочаване на съдействието, датските гласоподаватели ще изберат дали да се откажат от решението на страната преди 30 години да не вземат участие в общата отбранителна политика на блока, съобщава Ал-Джазира.

Референдумът в Дания ще се организира в сряда. Той е последният образец за европейски страни, които търсят по-тесни връзки в защитата със съдружници в отговор на нашествието на Русия в Украйна.

Той следва историческите опити на Швеция и Финландия за присъединение към НАТО - нещо, което ще бъде прегледано на среща на върха идващия месец.

Присъединяването на Дания към отбранителната политика на Европейски Съюз би имало относително непретенциозен резултат върху архитектурата на сигурността на Европа, изключително спрямо присъединението на Швеция и Финландия към НАТО.

Но Кристин Нисен, откривател от Датския институт за интернационалните проучвания, сподели, че и двата хода са " част от една и съща история " и ще засилят военното съдействие на континент, замаян от войната в Украйна.

Тя сподели, че главният резултат от изоставянето на решението за отвод ще бъде, че датските чиновници могат да останат в стаята, когато сътрудниците от Европейски Съюз разискват отбранителни тематики и датските сили могат да вземат участие във военните интервенции на блока.

Дания, член-основател на НАТО, остана настрана от напъните на Европейски Съюз за създаване на обща политика за сигурност и защита паралелно с трансатлантическия алианс.

Това беше един от четирите хода за отвод, за ​​които упорстваха датчаните, преди да одобряват Договора от Маастрихт на Европейски Съюз, който постави основата на политически и стопански съюз.

Отказът от 1992 година значи, че Дания не е взела участие в полемиките на Европейски Съюз по отношение на отбранителната политика, нейното развиване и придобиване на военни качества и нейните взаимни военни интервенции, като тези в Африка и Босна и Херцеговина.

Датчаните също се отхвърлиха от съдействието на Европейски Съюз в региона на правораздаването и вътрешните работи, общата валута и поданството.

На референдум от 2000 година датските гласоподаватели взеха решение да останат отвън еврозоната и 15 години по-късно гласоподаваха за опазване на освобождението за правораздаване и вътрешни работи.

Социалдемократическата премиерка Мете Фредериксен прикани за референдум на 8 март, по-малко от две седмици откакто Русия стартира нашествието си в Украйна на 24 февруари.

Тя прикани жителите да гласоподават " за " за унищожаване на изключението, като сподели, че това " ще ускори сигурността ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР