Исторически ден за Дания: 83-годишната кралица Маргрете II ще подпише

...
Исторически ден за Дания: 83-годишната кралица Маргрете II ще подпише
Коментари Харесай

Новият крал на Дания поема властта след абдикацията на Маргрете II

Исторически ден за Дания: 83-годишната кралица Маргрете II ще подпише абдикацията си и ще съобщи короната на своя наследник Фредерик.

55-годишният принц ще бъде провъзгласен за крал Фредерик X от балкона на двореца Кристианборг в Копенхаген.

Това е първият случай от 878 години, при който монархът на Дания непринудено отстъпва своята власт - за последно това е станало през 1146 година с крал Ерик III.

Абдикацията ще се случи в наличието на членовете на датското държавно управление, ръководено от Мете Фредериксен.

Очаква се хиляди души да се съберат в центъра на столицата, с цел да станат очевидци на събитието.

За разлика от английските обичаи, при които кралят е коронован на обилна гала, в Дания няма да има толкоз огромни обществени тържества.

Очаква се Фредерик Х да бъде прогласен за крал от премиера на страната, след което ще има топовни салюти и фойерверки в чест на новия монарх.

Решението за отдръпването на кралицата беше оповестено изненадващо от самата нея. Причината се оказаха здравословните проблеми на най-дълго ръководещата жена-монарх в света.

Според Associated Press - Маргрете е предизвестила единствено синовете си, преди да заяви за желанието си да абдикира. Дори министър председателят на страната Мете Фредериксен не е знаела за решението на кралицата до последния миг преди излъчването на формалната тирада.

Денят на абдикацията съответствува с 52-та годишнина от възкачването на Маргрете II на престола - 14 януари 1972.

Новият държавен глава на Дания Фредерик е женен за австралийска гражданка - бъдещата кралица Мери Елизабет.



Двамата имат четири деца - 18-годишният Кристиан, който към този момент ще бъде разгласен за престолонаследник, 16-годишната Изабела и 13-годишните близнаци Винсент и Джозефин.

Роден през 1968 година Фредерик Андре Хенрик Кристиан е първият наследник на кралица Маргрете II и брачна половинка ѝ Хенрик. Той е приключил висшето си обучение в университета в Орхус, като по-късно следва и политически науки в Харвард за една година.

Фредерик минава дейна военна подготовка в датската войска. Служил е и като началник на задачата на Дания към Организация на обединените нации и като първи секретар на посолството на родината си във Франция през 1998. Говори свободно на френски, британски и немски езици.

Известен е със пристрастеността си към спорта и с присъединяване си в няколко интернационалните маратони и атлетически надпревари.

През 2000 година до момента в който е в Сидни по отношение на Олимпийските игри, той се среща и с бъдещата си брачна половинка. Двамата подписаха брак през 2004 година в Копенахаген.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР