Исторически данни от намерени ръкописи доказват използването на ферментирало мляко

...
Исторически данни от намерени ръкописи доказват използването на ферментирало мляко
Коментари Харесай

Естествени източници на пробиотици


Исторически данни от открити ръкописи потвърждават потреблението на ферментирало мляко още от Древността. През 1953 година потребните бактерии получават името „ пробиотици” – което в пряк превод значи бактерии за живота (от лат. pro-за и bios-живот). Пробиотиците са живи микроорганизми, които признати в съответно количество, оказват удобно влияние върху здравето на приемащия ги.

Днес киселото мляко се е трансформирало в неотменна част от менюто на актуалния човек. Освен вкусно, то е и източник на калций, потребни бактерии, аминокиселини и мазнини. И до през днешния ден другите нации употребяват обичайни храни, които са минали през процеса на ферментация - кефирът за Русия, киселото зеле за Германия и Източна Европа, кумисът за Азия, ласи в Индия, маслините в средиземноморските храни, ферментиралата риба за Корея и Япония и други.

Кефирът съставлява ферментирала млечна напитка, получена след процеса на коагулация на прясно мляко (овче, краве, козе), благодарение на кефирни зърна. Киселото зеле и другите зимни туршии са по едно и също време богати на пробиотици и органични киселини.

Комбуча е набираща известност напитка, която се получава от ферментацията на черен или зелен чай. Когато се сложи в чаена инфузия, гъбата комбуча стартира да се развива и посредством натурален развой на ферментация трансформира захарта в органични киселини и въглероден диоксид, заради което самата напитка е газирана.

Свързани публикации.. Пробиотици – ролята им за психологичното здраве и аутизма 0 Пробиотици – типове и изгоди за здравето 0 Пробиотици - здравето от вътрешната страна проличава извън 2

Престоялите в саламура маслини също са отличен източник на пробиотици. Саламурата основава подобаващи условия за разгръщане на колониите им, стига тя да не съдържа консерванти , оказващи негативен резултат върху бактериите.

Кимчи е едно от главните обичайни ястия в корейската кухня. То съставлява ферментирали зеленчуци (основно зелеви листа), към които се прибавя богата гама подправки (чесън, червен пипер, лук).

Най-добрият метод за набиране на пробиотици е приемът им с храната. Те имат значимо място в чревното здраве, а както е споделил Хипократ „ Всички заболявания стартират от червата “.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР