Историческата истина е вечна новина. Премиерата на първия документален филм

...
Историческата истина е вечна новина. Премиерата на първия документален филм
Коментари Харесай

БГНЕС представя: МПО - Сто години борба за Независима Македония

Историческата истина е безконечна вест. Премиерата на първия документален филм на Агенция БГНЕС „ МПО - Сто години битка за Независима Македония “ е реалност, съобщи кореспондент на БГНЕС.

 На фотографията: Любчо Нешков

На събитието, което се състоя в столичната зала „ 2020 Event Space “, участваха представители на публичния и политически хайлайф, на български възрожденски родове от Македония, българи от Западните околности и районен съд Македония, дипломати и задгранични репортери на медии, упълномощени у нас.

Специално обръщение от сцената на събитието насочи един от най-изтъкнатите лекари у нас.

“Македония е нашата тъга и обич ”, съобщи доктор Иван Колчаков.

 На фотографията: доктор Иван Колчаков

Преди 100 години именити българи основават най-старата политическа организация на българската емиграция в Съединени американски щати и Канада – Македонската патриотична организация (МПО). Те разкриват истината за българската орис на Балканите. Днес светът узнава тяхната всеотдайност с помощта на документалния филм на Агенция БГНЕС.

100 години МПО в битка за историческата истина

 На фотографията: Огнян Герджиков и Таня Скринска

През 1922 година във Форт Уейн, Индиана, група някогашни илинденци основават политическа организация на имигранти от Македония в Съединени американски щати и Канада, която ще се бори легално за свободата на Македония. Въпреки че множеството от членовете на MПO са били с български генезис, те са имали за цел да основат самостоятелна страна в родината си, Македония, където всички етнически групи и религии, освен тяхната, ще бъдат свободни да процъфтяват. Това приобщаване, много извънредно за Балканите по това време, където болшинството рядко демонстрираше благосклонност към малцинството, се трансформира във визия, мотивация и движеща мощ на MПO за повече от 100 години.

Политическата посока на МПО е обрисувана от Йордан Чкатров, който по искане на Тодор Александров посещава Съединени американски щати през 1924 година и инициира основаването на централата на МПО в Индианаполис, а през 1927 година основава вестника на МПО „ Македонска естрада “ и осведомителното бюро на MПO в Ню Йорк.

През идващите 70 години МПО отстоява твърдо своите основополагащи правила и продължава битката за самостоятелност и правдивост за Македония и нейния народ. През 20-те години на ХХ век МПО надига глас против бруталното денационализиране на македонските българи в Гърция и Сърбия. МПО продължава битката след 1934 година, когато Вътрешна македонска революционна организация и македонските организации са неразрешени в България. МПО не спря битката си даже след Втората международна война, когато комунистите в Югославия и България взеха властта и постановиха нова теория на юго-македонизма. MПO остана единствената македонска организация в света, която поддържаше битката за македонската независимост и правдивост, до момента в който рухването на комунизма в Източна Европа не донесе искрица вяра за основаване на една самостоятелна македонска страна.

Филм-разказ за персоналните истории на членовете на МПО

По мотив на премиерата на кино лентата един от актуалните водачи на МПО и някогашен основен редактор на вестник „ Македонска естрада “, излизащ в Съединени американски щати, доктор Любомир Тодоров съобщи: „ Днес се показва друг роман за MПO – документален филм, съдържащ персонални истории от първа ръка на членове на MПO, записани по време на 102-та годишна спогодба на MПO през 2023 година в Кълъмбъс, Охайо “.

Той акцентира, че задачата на МПО постоянно е имала два съществени съставния елемент – покровителство за свободна и самостоятелна македонска страна и запазване и разпространение на истината за македоно-българското завещание на нейния народ. „ Тези полезности са неделими от МПО, тъй като исторически македонската самостоятелност произлиза от македонските българи и споменаването на едното без другото не е тъкмо или цялостно показване на задачата на МПО “, добави доктор Тодоров.

Той уточни, че множеството членове на MПO през днешния ден се считат за македонски американци или македонски канадци. „ Те мощно се разпознават с географската област Македония и нейната история като място на своя генезис. В същото време те осъзнават и доста се гордеят с българския си генезис “, добави Тодоров в приветствието си към присъстващите на премиерата на кино лентата.

Според него заради тази естетика сред предишното и сегашното, „ MПO може да служи през днешния ден като натурален мост за разрешаване на исторически недоразумения и одобряване на положителните връзки сред Северна Македония и България “. „ Да се надяваме, че историческата неправда, осъществена по отношение на македонските българи в Северна Македония, скоро ще бъде поправена и ще им бъдат препоръчани същите права като на останалите жители, което ще разреши приемането на страната в Европейския съюз “, сподели още доктор Любомир Тодоров.

България е в дълг към завета на македонските българи в Америка

Приветствие насочи и генералният консул на България в Чикаго, града с най-голяма българска общественост оттатък океана, Светослав Станков: „ Филмът на БГНЕС „ МПО - 100 години битка за Независима Македония “ е опит да се повдигне булото на забравата, трайно покрило славната история на македонските българи в Америка “.

Той напомни, че въпреки и прокудени от родната Македония, тези българи резервират своя език, просвета и еднаквост. „ Нещо повече, макар съпротивата на властническите режими, те продължиха битката за независимост на поробените си братя и сестри, употребявайки политическите принадлежности на американската народна власт “, съобщи Станков. Той акцентира, че България е в дълг към завета на македонските българи в Америка. Вече над 30 години демократични промени ние не знаем задоволително за тази славна организация и нейната роля за запазване на българския темперамент на Македония през по-голямата част от ХХ век. „ Нека този филм да замисли повече български политици, учени, публицисти и общественици и да ги накара да извърнат поглед към завета и достиженията на МПО. Вярвам, че, опазвайки културно-историческото завещание на българската емиграция от Македония в Америка, ние ще подсигуряваме, че и днешните битки на македонските българи за независимост и човешки права ще се увенчаят с триумф “, съобщи Светослав Станков. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР