Историческата част на Борисовата градина в столицата ще бъде обновена

...
Историческата част на Борисовата градина в столицата ще бъде обновена
Коментари Харесай

Ремонтират историческата част на Борисовата градина с 10 млн. лева - slava.bg

Историческата част на Борисовата градина в столицата ще бъде актуализирана и възобновена до края на 2023 година с 10 млн. лв.. Това планува план на общината по оперативната стратегия „ Региони в напредък “. Целта е да се резервира в оптималната степен достоверният тип на парка, съобщи БНР.

Проектът включва ремонт на алеите и възобновяване на емблематични паркови детайли в карето сред бул. "Евлоги и Христо Георгиеви ", "Алея Яворов ", бул. "Цариграско шосе " и алите около къпалнята "Мария Луиза " и стадион "Българска войска ". Основен ремонт ще бъде осъществен и на Езерото с лилиите.

Ще се възвърне достоверният образ на парковите чешми и статуи във типа им от 30-те години на 20-ти век и ще бъдат сменени старите осветителни стълбове, като ще се сложи и видеонаблюдение, сподели заместник-кметът по екология Десислава Билева:

"Проектът е съгласуван със статута на парка. Той е със статут резерват, алейната мрежа ще бъде напълно възобновена. Общата площ е над 40 000 квадратни метра. Осветителните стълбове, те са над 130 и камерите за видеонаблюдение също са над 120, построяването на един зелен пояс с над 25 000 храста и 60 дървета, с цел да може да шумоизолира "Цариградско шосе " от парка. Надяваме се следващата година, не по-рано от май месец, да стартираме ".

Проектът е на стойност над 10 милиона лв., като 9 милиона са по оперативна стратегия "Региони в напредък ".

Снимка: Ани Петрова
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР