Италиански град заглуши историческата камбана, за да зарадва туристите. Местните казват, че не могат да спят без него

...
Историческа италианска камбанария наскоро беше заглушена през нощта в отговор
Коментари Харесай

Историческа италианска камбанария наскоро беше заглушена през нощта в отговор на протестите на собствениците на B&B, чиито гости се оплакаха от шума, но някои местни жители сега се оплакват, че не могат да спят без звука на камбаните.

Камбаната бие на часовниковата кула на централния площад на тосканския град Пиенца от около 560 години. Строежът на сградите около площада започва през 1459г.

Древният градски център на Пиенца е защитен от ЮНЕСКО. Древният градски център на Пиенца е защитен от ЮНЕСКО. Dragoncello/Гети изображения

Маноло Гарози, кмет на Пиенца, каза пред CNN, че камбаната вече е безшумна от полунощ до 7 сутринта, за да отговаря на правилото за шумово замърсяване от 2017 г., което изисква тишина през тези часове.

„Имах оплаквания от жители и собственици на пансиони със закуска, които също са жители“, добави той. „Оплакванията започнаха, след като дигитализирахме звука от удара на камбаната и часовника преди 18 месеца.“

Някои от 2100-те жители на града обаче казаха пред държавната телевизия RAI, че непознатата тишина през нощта ги държи будни.

„Ние сме родени тук, чувахме го в мъртвата нощ. В абсолютната тишина това беше признак на живот“, каза местен жител пред RAI.

Със своите старинни сгради, тесни калдъръмени улички и позиция на върха на хълм с изглед към тоскански пейзаж, Пиенца отдавна е магнит за туристите.

Сега защитен от ЮНЕСКО, историческият център на града е преустроен от папа Пий II в края на 15 век според принципите на ренесансовия „идеален град“. Като първият град, оформен от тези ренесансови идеали за градски дизайн, Пиенца, който Пий преименува в своя собствена чест, заема значително място както в италианското, така и в световното градско развитие.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР