iStock ...

iStock</TD
Менюто е от изключително значение през есенно-зимния период, за да
Коментари Харесай

Ето ги топ 5 на храните, богати на витамин С и цинк

iStock
Боб

Бобът е източник на растителни протеини и комплицирани въглехидрати. Но той е и доста богат по едно и също време на витамин С и цинк. С богато наличие на фибри е, което го прави доста скъп за храносмилателната система, защото фибрите в него подхранват потребните бактерии в червата. А тези бактерии значително оказват директно въздействие и върху имунната система. В една чаша сварен фасул се съдържат към 19% от витамин С и 14% от цинка нужни на организма за деня.

Зърна от соя

Едамаме или зърна от соя са също доста добър източник по едно и също време на витамин С и цинк. Според Livestrong.com, една чаша варено едамаме доставя към 11% витамин С и 19% цинк от количествата за деня, предава Монитор.

Грах

Една чаша варен грах доставя почти 64% от дневната потребност от витамин С и 16% от количеството цинк, належащо на организма и имунната система. Грахът е богат източник още на протеини, желязо, магнезий, фолиева киселина, витамини от група.

Авокадо

Едно приблизително огромно авокадо обезпечава към 22% от дневната потребност на организма от витамин С, както и към 12% от нужните количества цинк. Редовната консумация на авокадо може да подкрепи преодоляването на кръвната захар и неприятния холестерол. Авокадото е цялостно с потребни мазнини, които са скъпи за нервната и сърдечносъдовата система. С високо наличие на фибри е, което го прави потребно за храносмилателния тракт.

Спанак

Спанакът е доста богат източник на желязо. Но той е и с високо наличие на витамин С и цинк. Доставя още значими витамини и минерали на организма, като магнезий, витамин К и А.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР