Истинското му име е Ниранх Чантабуаси и е видял всичко.

...
Истинското му име е Ниранх Чантабуаси и е видял всичко.
Коментари Харесай

Лил Рок от Flying Steps идва в България, за да ни научи да летим -

Истинското му име е Ниранх Чантабуаси и е видял всичко. През 90-те години на предишния век той печели няколко надпревари с екипа си Point Blank Breakers, прочут още като Southside Rockers. Сключва контракт за запис със Sony Music и работи на свободна процедура като танцьор и хореограф. Така дебаркира във Flying Steps през 2005 година Flying Steps са четирикратен международен първенец по брейк и неведнъж награждавана компания за улични танци, учредена през 1993 година от Вартан Базил и Кадир " Амиго " Мемис. Днес екипът включва повече от 40 професионални танцьори.



Спектакълът " Летящият Бах " е на сцена над 10 години. Той съчетава класическа музика със модерни улични танци и е отличен със специфична премия на влиятелните музикални награди Echo Klassik. На 20 август ще го забележим в Летния спектакъл в морската столица Варна. Многократните международни първенци по брейк танци Flying Steps от Германия идват още веднъж в България, с цел да показват за първи път във Варна спектакъла " Летящият Бах ", който покори международните подиуми. Замислен от фамозния оперен режисьор Кристоф Хагел и артистичния шеф на компанията Вартан Базил, " Летящият Бах " е неповторима интерпретация на " Добре темперираното пиано " на Й. С. Бах, като сплотява по вълнуващ метод класическа музика, махленски танц и модерни цифрови изкуства.



Може би си спомняте тази комбинация от състезанието за ария на Евровизия през 2011 година Днес за мен е голямо наслаждение да беседвам с един от нейните реализатори Ниранх Чантабуаси (Lil Rock). Ще опитам дружно с него да обясня на по-консервативната публика - дамите с перли и сини коси - за какво това, което вършат Flying steps е значимо!

Искра Ангелова: Здравейте! Вие очевидно в действителност смятате, че класиката не е мъртва, нали? Във вашето изкуство има прикрит смисъл и той е доста по-дълбок от това просто да танцувате брейк на типичен саундтрак. Какво се крие зад ексцентричността и дързостта?

Лил Рок: Със сигурност има история и комбинация от типичен и градски танци в нашите осъществявания. Но главната разлика е, че ние в действителност превеждаме другите гласове, тематики и контрапункти на фугите от " Добре темперирано пиано " в танц.

ИА: Наистина ли музиката на Бах е близка до хип-хопа по своята форма и конструкция?

ЛР: Ами бих споделил, че методът, по който Бах композира музиката си, е основополагащ за доста, в случай че не и за всички музикални форми и конструкция. И в хип-хопа музиката има разнообразни пластове, равнища на темп и конструкция. И обособен пласт, равнище с мелодия, която се отнася до избрана тематика. Просто той употребява един инструмент, с цел да изсвири всички тези разнообразни равнища в " Добре темперирано пиано ".



ИА: Кои са 5-те правилото, които вие във " Flying steps " следвате?

ЛР: Уважение, приемливост, гонене на фантазията, да бъдеш правилен на себе си, да помагаш на другите да преследват фантазиите си (в танца).

ИА: Сега Берлин е може би най-пъстрата и разнообразна арт сцена в Европа. Каква е разликата през днешния ден да се състезаваш и да намериш своето място там, когато там са най-хубавите от целия свят?

ЛР: Според моя опит, в случай че продължаваш да правиш това, което обичаш, постоянно ще издържиш.

ИА: Как Covid промени вас и работата ви? Какво се случи с артистичния свят в Германия? Тук множеството частни театрални и танцови трупи и реализатори съвсем починаха.

ЛР: Мога да приказвам единствено за себе си, откакто доста представления бяха анулирани, аз имах време да се замисля за себе си. За да схвана кой съм и какво е моето предопределение. И това ми се случи, откакто всичко, което правех през последните години, внезапно спря. Стигнах до следното - че постоянно съм бил влюбен в танца. И открих време, с цел да открия още веднъж себе си в тази форма на изкуство. И станах вегетарианец.



ИА: И в този момент какво следва? Как мислите, че човечеството реагира на всички тези провокации? Covid, войната в Украйна? Защо наподобява в никакъв случай не се учим от грешките си в предишното?

ЛР: Да, виждам го по сходен метод. Мисля, че в случай че желаеме да променим нещо, би трябвало да стартираме първо от себе си. И да се опитаме да покажем на хората към нас, че може да има по-добър метод да живеем в мир, единение, обич и да се забавляваме.

ИА: Вие сте били в България и преди. Какви бяха усещанията ви? З наете ли, че тя е най-бедната, най-тъжната и най-корумпираната страна в Европейски Съюз? И че сега претърпяваме доста огромна политическа рецесия? Ние би трябвало да определим кои сме ние, кои желаеме да бъдем - проевропейски или проруски настроени? Какво мислите вие? Този спор в Украйна е освен това от война - дали това не е борба за света, в който желаеме да живеем и който ще оставим след нас на следващия ден, или?

ЛР: Ами аз не съм бил в България за толкоз дълго време. Всичко, което мога да кажа е, че срещнах доста приятни хора. И точно по този начин избирам да виждам света. Ние всички сме имали или имаме майка и татко. И всеки търси благополучие в живота си и за тези, които обича и за които се грижи.

ИА: Успех и нямам самообладание да хвърча с вас!

Очаквайте " Летящият Бах " на 20 август от 20:30 ч. на сцената на Летния спектакъл. Билетите към този момент са в продажба онлайн на уеб страниците на Ивентим и Фестивален и конгресен център - Варна.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР