Истинско майсторско изпълнение - нежен сладкиш, който се топи в

...
Истинско майсторско изпълнение - нежен сладкиш, който се топи в
Коментари Харесай

Лек сладкиш с два вида крем

Истинско майсторско осъществяване - гальовен сладкиш, който се топи в устата с цели два типа крем

Необходими Продукти

ЗА БЛАТА


● белтъци - 4 бр /престояли на стайна температура/
● жълтъци - 2 бр
● кисело мляко - 1/2 ч.ч.
● захар - 1/2 ч.ч.
● олио - 1 к.ч.
● бакпулвер - 1/2 пакетче
● брашно - 1 ч.ч. цялостна с връх
● ванилия - 2 бр.
● орехи - 1 ч.ч. едро смлени

ЗА КАЙСИЕВИЯ КРЕМ


● плодове - кайсии от един компот, отцедени
● яйца - 1 цяло + 1 жълтък
● нишесте - 2 с.л. натурално
● захар - 6 с.л.
● вода - 1 к.ч.
● ванилия - 1 прахче
● масло - 1 с.л.

ЗА МЛЕЧНИЯ КРЕМ


● прясно мляко - 400 мл
● нишесте - 3 с.л.
● яйца - 1 цяло + 1 жълтък
● захар - 6 с.л.
● ванилия - 2 прахчета
● масло - 2 с.л.

ЗА ШОКОЛАДОВА ЗАЛИВКА


● шоколад - 100 г /тъмен/ за готвене
● прясно мляко - 3 с.л.
● масло - 1 с.л.
● орехи - 1 к.ч. /смлени за поръсване/

Начин на подготвяне

Чашата е с съдържимост 220 мл. За сладкиша са нужни общо 6 яйца. Предварително на четири от тях отделете белтъците в обособен съд. Всеки един от четирите жълтъци сложете в обособена чашка!

Най-напред направете блата:

Разбийте четирите белтъци с миксер на сняг. Прибавете захарта и разбивайте още малко, до момента в който се сгъстят до твърди връхчета. Един по един прибавете два жълтъка и ванилията.

След това намалете миксера на най-ниска степен, прибавете поредно киселото мляко, в което е угасен бакпулверът, по-късно олиото, ванилията и най-после брашното. Сипете сместа в тавичка с незалепващо покритие, необятна към 28 см. Отгоре поръсете с орехи.

Печете в авансово загрята фурна на 180 градуса за 20 минути или при проба с съчка за зъби, тя би трябвало да излезе суха. Оставете блата да се охлади. През това време направете кремовете един след различен.

Първи крем с кайсии:

Отцедените кайсии пюрирайте с пасатор и ги сипете в касерола със захарта. В различен съд разбийте едно цяло яйце, дружно с един жълтък от отделените. Нишестето размийте с 50 мл сок от компота и прибавете към яйцето като разбърквате.

Сложете кайсиите на огъня, а щом загреят, оттеглете от огъня и към тях прибавете яйчената примес с нишестето. Отново върнете на огъня и бъркайте, до момента в който се сгъсти. Към края прибавете краве масло, ванилията и още веднъж разбъркайте, до момента в който се разтопи маслото.

НА ТОЗИ ЕТАП: Направете дупки по изпечения блат с дръжката на дървена лъжица. Веднага залейте блата с кайсиевия крем, до момента в който е към момента парещ.

Втори крем - млечен:

Сложете в касерола на огъня 300 мл прясно мляко да загрее, дружно със захарта. Разбъркайте, до момента в който тя се разтопи. Разбийте в купичка едно цяло яйце и един жълтък, от отделените. В друга купичка размийте нишестето със 100 мл прясно мляко, а след това смесете с яйцето.

Добавете сместа към горещото мляко и варете при непрестанно бъркане до втвърдяване на крема. Ароматизирайте с ванилия и най-после прибавете маслото. Оттеглете крема от огъня и още веднъж бъркайте до разтопяване на маслото. Излейте млечния крем върху кайсиевия крем на сладкиша.

Шоколадова заливка:

Начупете шоколада на обособени блокчета в дребен съд. Поставете го върху различен съд с вода на огъня и разтопете на водна баня. Към шоколадовите блокчета прибавете маслото и млякото.

Разбъркайте и когато получите равен шоколадов крем, залейте върху млечния крем. По периферията сладкиша можете да поръсите с едро смлени орехи.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР