Истинският мед не може да се различи от имитиращите продукти

...
Истинският мед не може да се различи от имитиращите продукти
Коментари Харесай

Варненски производител: Само лабораторен анализ може да отличи истинския мед от фалшивия

Истинският мед не може да се разграничи от имитиращите артикули без да бъде изработен лабораторен разбор. Това мнение изрази пред Областния информативен център-Варна Красен Христов – притежател на завод за преправка и пакетиране на пчелен мед. Той се занимава с пчеларство от 1995г. и има 130 кошера, от които добива към звук и половина мед годишно. През 2007г. стартира фамилен бизнес.

„ Всички други способи са неефективни и неточни. Чрез лабораторните разбори се откриват до 0,5 мг на кг, в случай че има антибиотици и пестициди. Можем да се ориентираме дали един мед е същински и по марката. Всичко друго ще ви подведе. Няма по какъв начин по типа, по консистенцията и усета да разберем дали става дума за същински мед, или за имитиращ артикул с примеси. Трябва да има лаборатория, да се вземат проби и да се проучва съставът на меда “, разяснява Красен Христов. Според него буркан мед от 740 година би трябвало да коства на пазара към 7 лева Цени под тази приказват за подозрително качество.

Родните производители на мед са конкурентоспособни на европейския пазар, стига да няма импорт от трети страни. Аржентинският, бразилският и украинският мед подбиват цените, твърди българският пчелар. По негови думи у нас се употребяват годишно по 500 грама мед на човек, което ни отрежда едно от последните места по този индикатор в Европейски Съюз.

Като дълготраен производител Красен Христов предлага билковия мед. Хора с проблематичен корем пък биха могли да употребяват акациев.

/chernomore.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР