Истинска война между хижари и Български туристически съюз“ се разиграва

...
Истинска война между хижари и Български туристически съюз“ се разиграва
Коментари Харесай

Война за хижа Христо Смирненски! БТС изгони хижарите, но законно ли е?

Истинска война сред хижари и „ Български туристически съюз “ се разиграва за хижа Христо Смирненски, намираща се в източната част на Рила. След 18 години стопанисване на парцела, хижари настояват, че „ брутално и съгласно тях безусловно нелегално " са били изхвърлени от мястото. По думите им БТС, благодарение на охранители, са изгонили хижарите без даже да им бъде дадена опция да вземат движимостите си. За повода по отношение на проблема, стопанисващите мястото споделят, че евентуално отнемането на създадения бизнес е, с цел да бъде възложен на някого.
Прочетете още
Във Facebook страницата на хижа Христо Смирненски бе написана историята от тяхна позиция, като те описаха, че хижата е отдадена за стопанисване на туристическо дружество  Юндола 1919,собственост на скоро умрелия Георги Банев . С ключени са два следващи 10 годишни контракта, като единият е до 2027 година, т.е. към момента годен.

Какво написа във Facebook хижа Христо Смирненски без редакторка интервенция:

„ Искам да ви уведомя,че от през днешния ден не сме домакини на хижа Христо Смирненски. Бяхме брутално и съгласно нас безусловно нелегално изхвърлени от Български Туристически съюз благодарение на 30 " мутри "! Не ни разрешиха да си вземем даже якетата!!! Ще опиша историята в резюме за да придобиете визия какво се случва в нашата страна и по какъв начин хора на държавни позиции могат да изнудват, заплашват и да работят със мощ и най-после безусловно да те ограбят!

Ще стартира изначало:

Семейството ни стопанисва хижата от 18 години.Когато е стъпило там тя е била изоставена и полуразрушена.Нямало е покрив, прозорци,врати,вътре са живеели икономически животни.За да се докара до тип,в който да бъде употребена е направена голяма инвестиция.В годините са достроявани бунгала,барбекю,изграждани са стаи,изградено е отопление, сложени са слънчеви акумулатори и още доста, доста неща. Там е и труда и напъните на едно цяло семейство съвсем 18 години.

Хижата е отдадена за стопанисване на Търговско дружество Юндола 1919 и то подписва два следващи 10 годишни контракта с нас,единия годен до 2027 година. Отношенията с БТС постоянно са били повече от положителни.До предходната година, когато се смениха хора на управителни постове. И тогава стартира напън и проявление на въздействие и мощ,с цел да ни вземат хижата.Абсолютно в прав текст са ни заявявали,че обекта е прекомерно вкусен,за да е наш!!!

В края на годината индивида трансформирал хижата от руина в посещаван туристически обект, главата на нашето семейство,почина!Не мога да кажа,че повода за кончината му са събитията,но съм сигурна,че оказа помощ! Тогава натиска върху нас стана още по огромен!Не желая да влизам в детайлности,но сме подготвени да ги споделим с всеки искащ.

На 30.03.дойдоха и ни залепиха записка на вратата да се изнесем до 08.04.Бележка,не правосъдно решение! За 10 дни да изнесем цяла триетажна постройка и 18 години живот там!И при настоящ контракт,който имаме. Отидохме в БТС и се разбрахме с тях да създадем среща и да се разберем цивилизовано.Срещата беше през вчерашния ден.Говорихме и сякаш се разбрахме,каква е нашата и тяхната позиция.Стиснахме си ръцете и ни споделиха,че до няколко работни дни ще получим писмо с тяхното решение. Днес в хижата се изсипаха представители на БТС дружно с 30 индивида, множеството едри " Частни охранители " и ни изхвърлиха. Не ни дадоха да си вземем даже якетата да не мръзнем! В хижата имаме стока за хиляди левове, обурудване и обзавеждане за десетки хиляди левове,дърва за отопление за хиляди,всичките ни персонални движимости,играчките на децата,лаптопа ни със всички фотоси на децата Нормално ли е това да се случва в 21 век в европейска страна?!?! В момента 30 индивида са вътре и се черпят от нашите артикули за успеха!!!....това виждаме през прозореца.

Ако това не е обир от държавни чиновници....незнам какво е?!?! Може да не ни повярвате,но това е самата истина. Имаме юристи и ще се борим,но сега доста бихме желали да се даде публичност на случая.

Моля за всякакво подпомагане!!! ”

Няколко часа по-късно  БТС излезе и със свое мнение по случая, като в него изрично се отхвърля версията на хижарите. Те уведомиха още, че следва конкурс по намирането на нов собственик на хижата.

Цялото мнение без редакторска интервенция:

Хижа „ Христо Смирненски “ е една от емблематичните хижи, благосъстоятелност на Сдружение „ Български туристически съюз “. Миналата година бе подписан контракт за прилагане на хижата с компания „ МИГ 79Б “ ООД със взаимната визия за превръщането ѝ в Национален център за туризъм и спортове навън.

За голямо страдание малко преди Коледа умря хижарят и шеф на компания „ МИГ 79Б “ ООД Георги Банев, с който Сдружението ни е поддържало постоянно положителни дългогодишни връзки. В разследване на това хижа „ Христо Смирненски “ действително остана без собственик.

Очакванията ни, че наследниците на Георги Банев ще наследят неговите права, не се оправдаха, защото те не желаят да се възползват от дяловото му присъединяване в „ МИГ 79Б “, заради това че дяловете са обвързани със съществени отговорности към правосъден реализатор. Изпратиха и публично мнение, че не признават контракта с БТС, подписан от Георги Банев, и отхвърлят да извършват отговорностите си по него. Направени бяха редица опити за решение на по този начин създалата се обстановка, в това число да сключат контракт с друга тяхна компания, като на 18 април 2023 година в преднамерено извършена среща в централата на БТС наследниците на Георги Банев изрично отхвърлиха да влязат в договорни връзки с БТС.

На 19 април в наличието на чиновници на реда и в спокойна конюнктура хижа „ Христо Смирненски “ бе призната от БТС. В приемо-предаването участваха само щатни чиновници на БТС, които одобриха хижата от намиращия се в нея чиновник на „ МИГ 79Б “ ООД. Наследниците на Георги Банев дойдоха на място няколко часа по-късно, като им бе препоръчано в случай че имат персонални движимости да си ги вземат на момента или в по-късен комфортен за тях миг.

Обектът е под директното ръководство на Български туристически съюз, като следва да се разгласи конкурс за намирането на нов собственик на хижата, което не изключва опцията наследниците на Георги Банев да се явят на него.

Извиняваме се на планинарите за неудобството и се надяваме в най-скоро време хижа „ Христо Смирненски “ още веднъж да отвори порти.

Нито един от мненията под поста на БТС обаче не е в отбрана на съюза. Много от хората считат, че дейностите на БТС са незаконосъибразни, като заемат изрично страната на хижарите. Те също отвърнаха на удара под мненията в поста  на Български туристически съюз  и разясниха, че хижа Христо Смирненски е отдадена безплатно и безсрочно за стопанисване на Търговско дружество Юндола до 2027 година.  Договорът, за който приказват от края на предходната година БТС не е влезнал в действие, тъй като няма заплащане. И е подписан под напън изрично, пишат още от хижата.

Според хората, които разясняват е нужно правосъдно решение за освобождението на парцела. Някой от тях споделиха, че от информация в комерсиалния указател се вижда, че компанията " МИГ 79Б “ ООД има 2-ри притежател и съучастник, с изключение на умрелия Георги Банев.  

TrafficNews ще продължи да следи развиването на случая!









 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР