Истинска феерия от красиви носии, съчетана с точно пресъздаване на

...
Истинска феерия от красиви носии, съчетана с точно пресъздаване на
Коментари Харесай

Красотата на традициите на Бабинден в разложкото село Горно Драглище 

Истинска приказност от красиви носии, съчетана с тъкмо пресъздаване на традициите, трансформира Бабинден в разложкото село Горно Драглище същински празник. Денят стартира с еуфория за дребни и огромни от ранни зори. Деца, майки, баби и бащи облякоха носии, с цел да отбележат празника и се включат в по този начин нареченото бабино хоро на площада в селото, където ги очакваше кметът Георги Пандев.

А преди този момент, младите майки поливат ръцете на втората си майка- свекървата, като пръв асистент в развъждането на децата. Малчуганите ритуално стартират деня си, облечени в красиви носии. Миналата година в селото са се родили 8 " бабинчета ", 4 девойки и 4 момчета, за които Бабинден беше тяхното първо присъединяване в обичайното бабино хоро, в ръцете на майките.

На площада, кметът Пандев и секретаря на читалищетоДаниела Циркова, бяха дарувани за здраве и благодат на всички в селото. През целия ден площадътна селото бе най-оживеното място в региона. Детска шум, музика и всеобщо забавление огласяха цяло Горно Драглище- да се знае, къде са най-ревностните пазители на традициите!

Вяра Иванова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР