Истината трябва да бъде разказана“. Италианският журналист и писател Сандро

...
Истината трябва да бъде разказана“. Италианският журналист и писател Сандро
Коментари Харесай

`Валтер Бонати – братът, когото не познавах` - италианският писател Сандро Филипини за една от най-коментираните истории в алпинизма

„ Истината би трябвало да бъде разказана “. Италианският публицист и публицист Сандро Филипини разкрива истината за една от най-коментираните истории в алпинизма.

През годините спомените и историите на Меснер и Бонати се преплитат или вървят паралелно, до момента в който в това време рисуват цялата картина на международния алпинизъм. Книгата, написана от Райнхолд Меснер и Сандро Филипини, „ Валтер Бонати – братът, който не познавах “, споделя за впечатляващите им достижения като алпинисти и невероятните им прекарвания като персони. Историята на Бонати е вдъхновяваща и затрогваща, а нишката на ориста в нея е образувана от последствията на една дълга нощ, прекарана на К2 през юли 1954 година

Освен да опознаят двама от най-великите алпинисти, читателите на книгата ще научат истории от персоналния живот и огромната обич сред Бонати и Росана Подеста.


Как се стигна до основаването на тази книга?

Както споделя и самият Меснер, „ концепцията за тази книга се роди сега, в който чух по какъв начин Бонати се обръща към мен с думата брат “. Спомням си, че в последните години от живота си Бонати споделяше, че има двама братя – Пиер Мазо, с който дружно са претърпели нещастието на Френей през 1961 година, и Меснер. В деня, когато научих трагичната вест за гибелта на Бонати, бях дружно с Меснер. В този миг взехме решение, че би трябвало да създадем тази книга, с цел да останат всички разказвани и неразказани истории за тези, които в никакъв случай няма да познават Валтер Бонати. Така стартира всичко.

Книгата разкрива доста персонални моменти, само че и непознати истории за света на алпинизма, какво е по-специалното в нея?

Книгата „ Валтер Бонати – братът, който не познавах “ (издателство „ Вакон “) споделя историята на взаимоотношенията сред Меснер и Бонати, двамата най-големи алпинисти от две разнообразни поколения в алпинизма. Между тях има 14 години разлика и когато Бонати приключва своята кариера на планинар през 1965 година със соловото си нанагорнище на Северната стена на Червино, Меснер последователно стартира да подрежда своите достижения измежду тези на най-хубавите. Въпреки че до този миг не са се срещали, сред двамата има последователност. Не се срещнаха и през идващите 40 години, тъй като през това време доста хора „ помогнаха “ дистанцията сред тях да се усилва, като непрестанно създаваха разнообразни задочни разногласия сред двамата на терена на алпинизма. Докато през 2004 година двамата най-велики се срещат. Това е паметна среща, белязала началото на близко другарство, траяло до гибелта на Бонати.

В световен проект във връзка с историята на алпинизма в тази книга се описват и редица малко познати на необятната аудитория моменти, отнасящи се до първото нанагорнище на К2. Това е историческо нанагорнище, познато в целия свят, което в Италия е било помрачено от доста разногласия и неизказани истини, някои от тях стигнали до съд. Всичко това бележи живота на Бонати. Затова той толкоз държеше истината да бъде разказана, да се знае от всички. Истината за всичко, което се е случило на К2 и което Бонати е претърпял по време на това историческо нанагорнище.

С тази книга Меснер прави цялата истина притежание на света. Едва през 2008 година историята, разказана в книгата, е публично приета и от Италианския алпийски клуб. Петдесет и четири години след изкачването на К2.

Какво е чувството да се съберат двама от най-великите алпинисти в една книга – единият като създател, а другият като воин на повествованието?

Между двамата имаше една специфична сила, която съгласно мен се усеща и сред страниците. За страдание към този момент няма да имаме опция да слушаме историите за велики изкачвания от самия Бонати, само че ще остане книгата, с която неговата история ще продължи да живее. Това не е единствено книга за алпинизъм, това е книга за любовта.

„ През 2004 година двамата най-велики се срещат. Това е паметна среща, белязала началото на близко другарство, траяло до гибелта на Бонати. “

Отделни моменти в живота и на Меснер, и на Бонати като че ли се повтарят, преди двамата да се срещнат и срещнат?
Техните триумфи са били причина и за техните най-големи огорчения. Защото е трябвало да потвърждават своята истина и да се борят против несправедливите обвинявания. Бонати поради историята на К2, а Меснер поради нещастието на Нанга Парбат, където губи брат си и би трябвало да потвърждава в съда, че не го е изоставил. Тези истории още повече сближават двамата мъже.



Ти по какъв начин се свърза с алпинизма?

Открай време са ми харесвали планините, само че лека-полека започнах да се интересувам от историята на алпинизма и да придвижвам любовта си към планините върху алпинизма. Това продължи досега, в който имах щастието да се срещна с Меснер и другия огромен планинар Алесандро Гоня. Това другарство ме накара да навляза по-дълбоко в историята на спорта и да се задълбоча върху историите на тези двама велики алпинисти. Започнах да включвам алпинизма и в публикациите си за другите медии, в които работех. Познавайки персонално двамата алпинисти, се трансфорах в нещо като хроникьор на техните достижения. Това бяха тъкмо годините на огромните достижения на Меснер, свързани с осемхилядниците. Познавайки Меснер, се запознавах с от ден на ден от огромните имена в алпинизма, по този начин научих доста от историите в международния алпинизъм.

Книгата „ Валтер Бонати – братът, който не познавах “, издателство „ Вакон “ може да поръчате на:  http://www.vakon.bg/valter-bonati-brata-kogoto-ne-poznavah 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР