Истината е, че най-големият и най-сериозният фактор при жената в

...
Истината е, че най-големият и най-сериозният фактор при жената в
Коментари Харесай

Д-р Гергана Гогова: Най-сериозният фактор при жената в репродуктивно отношение е възрастта

Истината е, че най-големият и най-сериозният фактор при дамата в репродуктивно отношение е възрастта. Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Гергана Гогова, акушер-гинеколог и репродуктивен експерт.

Едно време се е считало, че по-големият проблем е при дамата в една двойка, само че в наши дни това към този момент не е по този начин и репродуктивните проблеми се разделят на половина, като това се дължи най-много на метода на живот на хората.

„ При мъжете най-често проблемите са свързани със застоялия метод на живот, с нездравословни външни фактори, с тютюнопушене, с алкохол, с други такива хронични, а и нехронични остри инфекциозни болести. При дамата също доста превалират инфекциозните болести “, сподели доктор Гогова.

Специалистът показа, че в последно време хормоналните промени и хормоналните несъответствия също играят доста огромна роля при дамите, изключително при тези, които имат проблеми с щитовидната жлеза. „ Всяка втора, трета жена има някакъв дисбаланс във връзка с щитовидната жлеза “, посочи доктор Гогова.

По думите ѝ по-рядко се срещат по-тежки аномалии, които да водят до репродуктивни неуспехи, най-често са по-банални неща, изключително при по-младите двойки. „ С придвижване на времето нещата много се трансформират, там към този момент генетиката оказва своето въздействие. При една жена към този момент след 35 години доста внезапно стартира да се трансформира качеството на яйцеклетките и в действителност това е в основата на неуспехите – недобрият генетичен фактор и това не е нещо, което дамата да прави, а това е обикновено физиологично положение “, уточни тя.

Д-р Гогова изясни, че организмът на дамата се ражда с един набор от яйцеклетки, като през живота ѝ всички нездравословни външни фактори въздействат на тези яйцеклетки и в един миг, колкото и да са устойчиви, те стартират да дават своите бъгове. Освен това дамите отсрочват репродуктивните си проекти напред във времето, защото гонят кариера, не намират верния сътрудник или пък дълго време са с някой, с който считат, че ще осъществят своите репродуктивни проекти, само че се случва по този начин, че нещата се нещата.

Съществуват и двойки, които отхвърлят да признаят, че имат проблем в репродуктивно отношение.

Няма нищо срамно в това човек да потърси помощ, тъй като тези фактори и тези промени от ден на ден ще зачестяват, за жалост. Съветът ми към тези двойки е да се провеждат, да не чакат, да не го отсрочват прекалено много в бъдещето, тъй като по този метод не си оказват помощ, безапелационна е тя. Д-р Гогова акцентира, че от време на време даже една елементарна консултация с репродуктивен експерт може да докара до позитивен край. Тя обаче добави, че от време на време може да се наложи да се създадат редица и доста по-задълбочени проучвания и да се наложи двойката да се лекува по-продължително време, до момента в който доближи до стремежи резултат и няма смисъл да губи това време. „ Всеки минава през нещо в живота и колкото по-рано се провеждат и повярват, че могат да си оказват помощ, толкоз по-добре за тях “, счита експертът.

Изследванията, които се вършат, с цел да се откри дали двойката има репродуктивни проблеми, са хормонални проучвания, спермограма на колегата, следене на проходимостта на тръбите, следене на овулацията. „ Това са неща, през които всяка една двойка минава, когато тръгне по този път. Разбира се, когато се наложи, в случай че би трябвало се минава и към по-инвазивни процедури, само че нормално в множеството случаи нещата се свеждат до едно нормално контролиране на хормоните “, сподели още доктор Гогова.

Ин витро процедурата се предлага на двойки с репродуктивни проблеми, които не съумяват да забременеят независимо по стандартния метод. „ Това е един тип едно оплождане в епруветка “, изясни тя.

На въпроса какъв брой постоянно може да се ползва ин витро и изцяло безвредно ли е за дамата, експертът отговори, че ин витрото като класическа процедура си има своето натоварване. „ Има една хормонална стимулация, след която дамата би трябвало да направи една избрана пауза, след което още веднъж може да се подложи на такава ин витро процедура. Крайна граница на това какъв брой бройки ин витро процедури ще направи една жена няма. Просто би трябвало да има пауза от най-малко 2 – 3 месеца, до момента в който се резорбират всичките лекарства, които са одобрявани по време на стимулацията “, заяви доктор Гогова.

По думите ѝ по време на стимулацията се одобряват лекарства, които значително усилват хормоналното натоварване на дамата, само че то е в пъти по-ниско от това, което дамата действително поема по време на своята бременност. Така, че не е нездравословно, сигурно не е напълно безвредно, само че по тази причина всеки един лекуващ акушер-гинеколог, репродуктивен експерт, дава инструкции и рекомендации на всяка една жена какъв брой време е належащо да се направи пауза сред две ин витро процедури, съобщи тя.

Въпреки че в България към момента няма специфични условия за донорство на яйцеклетки, репродуктивните експерти съблюдават европейските и международни стандарти. Жената, която реши да подари яйцеклетка, би трябвало да има едно живородено дете и да е до 35-годишна възраст, защото до тогава се счита, че яйцеклетките са качествени.

На въпрос за какво е значимо дамите, които желаят да бъдат донори, да имат най-малко едно живородено дете, доктор Гогова отговори, че това дава някаква сигурност, че дамата е репродуктивно способна, че няма някаква тежка генетична или морфологична приемственост в рода.

Специалистът даде и отговор на въпроса, който тормози доста хора да подаряват, а точно дали детето ще наследи гените на донора:

„ Първо, гените, които донорът дава посредством своята яйцеклетка, са безапелационни. Тук обаче идва моментът на епигенетичните фактори, т.е. факторите, които оказват въздействие и трансформират ДНК на всеки един микроорганизъм от външните фактори, които въздействат върху организма към този момент на реципиентката, т.е. да, донорските яйцеклетки ще имат гена на донорката, която е дарила тези яйцеклетки, само че това не значи, че морфологично и филогенетично детенцето ще лежи напълно на тези гени. Епигенетиката си е безусловно потвърдена и оказва значително въздействие върху смяната в гените на бъдещото създание. “

Съветите, които и доктор Гогова и останалите сътрудници от екипа ѝ дават на своите пациентки, минали 30 години, да стартират да се замислят по-сериозно да имат дете. „ Много постоянно би трябвало да се побутнат малко, тъй като като ни хване всекидневието, малко мъчно човек се замисля за сериозните неща в живота. Това са неща, които за жалост, не могат да бъдат елементарно оставени за в бъдеще “, съобщи експертът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР