Истанбул. България и Турция имат голям потенциал да изследват заедно

...
Истанбул. България и Турция имат голям потенциал да изследват заедно
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: България и Турция заедно трябва да изследват архивите и археологията

Истанбул. България и Турция имат огромен капацитет да изследват дружно архивите и археологията и това ще бъде още един тласък за развиването на връзките сред двете страни. Това сподели през днешния ден ръководителят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов по време на официалнара си среща с ректора на Истанбулския държавен университет проф. Махмут Ак, оповестиха от Комисията по културата и медиите . Рашидов уточни, че отличните експерти, с които двете страни разполагат, могат взаимно да проучат в елементи да вземем за пример скъпия ислямски списък, с който разполага Народната библиотека в София, а резултатите от научния им труд да бъдат показани в специфична експозиция. Големи благоприятни условия дават и взаимните старания в опазването и реставрирането на културното завещание - тематика, която Рашидов разиска наскоро и при визитата си във Великото Национално заседание на Турция.
Вежди Рашидов е в Истанбул като почетен посетител на неповторимата галерия “С взор към България ”, проведена от българското генерално консулство със съдействието на Истанбулския университет. В състава на водената от него делегация е и Диана Саватева, заместник-председател на парламентарната Комисия по културата и медиите. Вежди Рашидов връчи на проф. Махмут Ак почетния плакет на Народното събрание.
В най-представителната зала на Ректората в Истанбул са показани 51 картини и 13 статуи на известни български създатели, всички ученици на Националната художествена академия в София - Мария Калъчлъоглу Бараз, Зиятин Нуриев, Дили Бозаджиева, Павлина Копано, Лили Димкова, Неджми Мурад, Анастасия Чирпанова. Вежди Рашидов се показва с пет статуи. На събитието участва като специфичен посетител и ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски ” проф. АтанасГерджиков.
Специална депеша за откриването на изложбата изпрати експредседателят на турския Меджлис Бинали Йълдъръм, който сега е претендент за кмет на Истанбул. “Тази галерия е още един знак за задълбочаването на двустанните ни връзки, тя потвърждава, че културата е най-хубавия път сред два другарски народа “, написа Йълдъръм.
Вежди Рашидов поздрави генералния ни консул в Истанбул Ангел Ангелов за реализирането на изложбата и пожела творбите на художниците, които са получили образованието си в България и в този момент работят в Турция, да бъдат показани и в София.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР