Испанският премиер Мариано Рахой назначи дългогодишната си съветничка и настоящ

...
Испанският премиер Мариано Рахой назначи дългогодишната си съветничка и настоящ
Коментари Харесай

Сорая Саенс де Сантамария – Кошмарът на отцепниците

Испанският министър председател Мариано Рахой назначи дългогодишната си съветничка и сегашен собствен заместител Сорая Саенс де Сантамария за де факто водач на Каталуня, откакто районът разгласи самостоятелност, вследствие на което Мадрид краткотрайно лиши автономията на област­та. Рахой разчита, че желязната лейди в кабинета му ще успее да се оправи с институционалната рецесия, по този начин както е успявала да извади страната от други задънени улици в предишното.

Премиерът Рахой и преди е възлагал на заместничката си най-различни функции в държавното управление, както и да позволява сложни обстановки, измежду които бе справяне с огнището на смъртоносна ебола през 2014 година и с следствията от ужасяващата злополука в Алпите на изхвърчал от Барселона аероплан през 2015 година А още от предходната година той й сложи извънредно тежката задача да пречупи стремежите към самостоятелност на Каталуня.

Много анализатори обаче се съмняват, че Сорая (46 г.) ще успее да внесе еластичност в решенията на Рахой с по-помирителен звук. Още повече, че за нейна съществена заслуга е посочена лоялността й към премиера, а не толкоз персонални качества. Въпреки това тя си е спечелила уважението на социалистическата съпротива с имидж на прагматичен политик със податливост към разговор.

Мария Сорая Саенс де Сантамария Антон е родена на 10 юни 1971 година в северозападния град Валядолид и е само дете в фамилията. В родния си град живее до 25-годишна възраст. Там приключва приблизително обучение, след което се дипломира с отличие като юрист в Университета “Валядолид ”, макар че преди този момент харесва повече научните дисциплини. Премества се в Мадрид и през 2000 година някогашният началник на кабинета на Мариано Рахой я назначава за негов консултант. По това време Рахой е вицепремиер и министър на вътрешните работи в кабинета Хосе Мария Аснар, водач на дясната Народна партия (НП). Междувременно тя става доцент по административно право в столичния университет “Карлос III ”.

От 2004 до 2008 година, когато на власт е Социалистическата партия, Сорая Саенс де Сантамария е изпълнителен секретар на Национален парк и народен представител. Левицата бие повторно на избори през 2008 година и през идващите 3 година Сорая е представител на групата на Национален парк в долната камара на Народното събрание. В резултат на предварителен избор Мариано Рахой идва на власт в края 2011 година и я назначава за своя дясна ръка – районен министър и единствен вицепремиер в кабинета.

Само няколко години по-рано тя е съумяла да подписа брак в консулството в Бразилия с испанеца Хосе Иван Роса Валехо, който работи като юридически консултант в най-големия испански телеком “Телефоника ”. На 11 ноември 2011 година се ражда и синът им Иван, а единствено 11 дни по-късно Сорая към този момент е на работа на новия си пост като вицепремиер. Отказът й да употребява полагаемия отпуск по майчинство провокира обществен спор в Испания, който обаче не се отразява на изгряващата звезда на Сорая. До през днешния ден десницата продължава да ръководи не без дейното присъединяване на вицепремиерката, която до 2016 година е представител на кабинета. За малко време тя се демонстрира като мултифункционален политик и поредно краткотрайно е министър на правораздаването, а по-късно и на опазването на здравето. Понастоящем е и министър на териториалната администрация. В това си качество от 28 октомври т.г. е координатор на каталунското държавно управление – тест, който занапред следва. Именно с този проблем името й нашумя у нас, откакто тя заплаши да съди Христо Стоичков, който я упрекна, че е изпратила полиция в региона да бие почтени хора.

Извън политиката вицепремиерът не се разделя с обичания си “Киндъл ”. Харесва музиката на Ейми Уайнхаус и “Колдплей ”. Има сбирка от ръкавици, а поради растежа си – 150 см, мъчно може да бъде видяна без токчета или обувки на платформи, заяждат се испански медии. Шофира “Ауди ” А3, а летните ваканции обича да прекарва в прилежаща Португалия. В менюто й рибата доминира пред месото. Демонстрира и танцови качества в известното тв шоу “El Hormiguero ”, с което печели аплодисменти на фона на сухарския жанр на Мариано Рахой. Изявява се и като диджей, отправяйки поздрави към шефа си с шлагери от 80-те години на XX в. На шанса си разчита по Коледа – тогава пуска лотарийни билети, в които наложително участва цифрата 11.

Изпечен юрист в отбрана на ползите на Испания


Сорая Саенс де Сантамария е изпечен юрист и част от първокласен отряд мадридски адвокати, който пази държавните ползи. Благодарение на уменията и опита си, тя изкусно и решително парира неуместни въпроси на пресата.

Но моментни прояви на уязвимост пред медиите водят до подбив от страна на критиците й. В разгара на рецесията в еврозоната през 2012 година тя бе на ръба да се разплаче, когато на конференция разгласи бюджетни съкращения в опазването на здравето и образованието.

За нея


Може да наследи Рахой


За доста испанци не министър председателят Рахой, а точно Сорая Саенс де Сантамария или ССдеС е лицето на консервативното държавно управление. Пламенен и буен оратор, тя постоянно е посочена за най-популярния член на не толкоз одобряваното държавно управление. Според клюки в Мадрид неопетнената от корупционни кавги в ръководещата Народна партия и внимателна с медиите Сорая в един миг може да наследи Рахой на поста.

Пол Амес, публицист на свободна процедура


Да си подаде оставката


Нейният дядо е бил франкист, татко й е бил франкист, тя също е франкистка. Децата й са франкисти. Тази заповядва това, което всички би трябвало да вършим в Испания. Моля Ви, подайте си оставката. Нямате право да заповядвате хората да бъдат бити. В какъв свят живеем в Испания? Това е огромен позор.


Христо Стоичков в ефира на мексиканска телевизия. Впоследствие футболната легенда се извини, че намесил сина на вицепремиерката


Националният суверенитет е заветен за нея


Винаги съм поддържал другарски взаимоотношения с нея. Но Сорая Саенс де Сантамария постоянно е отричала опцията за референдум за самостоятелност на Каталуня и не може да одобри националният суверенитет, който е заветен за нея, даже да бъде поставян под въпрос.

Жоан Тарда, ексдепутат от сепаратистката каталунска партия Републиканска левица


Постъпи отговорно след раждането на сина си


Ако Сорая бе останала у дома 4 месеца след раждането на детето си, а не 11 дни, както тя постъпи, това би била безотговорна постъпка от нейна страна. В Испания се случват изключителни събития и Сорая има значима работа за извършване.

Нурия Чинчия, проф. по мениджмънт в Навара, в изявление през 2011 година
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР