Испанските власти задържаха днес седем души в автономната област Каталуния

...
Испанските власти задържаха днес седем души в автономната област Каталуния
Коментари Харесай

Испанската полиция задържа седем сепаратисти в Каталуния

Испанските управляващи задържаха през днешния ден седем души в самостоятелната област Каталуния в границите на потушаването на безредиците, свързани с опитите за обособяване на района от Испания, съобщи Асошиейтед прес.
Гражданската армия заяви, че е арестувала жена, за която се счита, че е ръководителка на каталунските така наречен Комитети за отбрана на републиката - гражданска организация, която стои зад митингите. Жената е арестувана за "бунт " и "тероризъм ", заяви испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо за телевизионния канал Телесинко, представен от Франс прес.

Такива цивилен групи са уредници на блокирането на пътища и ж.п. линии в Каталуния, с цел да насочат вниманието към настояването за самостоятелност.
Силите зад тези организации са близки до крайната сепаратистка левица. Те бяха доста дейни пред изборните бюра по време на противозаконния референдум за самостоятелност през октомври и призоваваха съгражданите си да "защитят " изборните секции.

Техни деятели се струпваха пред местата за гласоподаване и принуждаваха служителите на реда да се отдръпват.

След седмици на слаба интензивност, през март тези комитети още веднъж се активизираха поради задържането на сепаратистки водачи.
Испанската осведомителна организация Европа прес заяви, че каталунската полиция Мосос дескуадра през днешния ден е задържала 6 мъже по съмнение за подбудителство на безредици по време на провокиралите напрежение митинги пред районния парламент през януари. Тогава огромна навалица се събра пред постройката, до момента в който депутатите се опитваха да изберат Карлес Пучдемон - сепаратисткия водач, който сега е дезертьор, за президент на Каталуния.

Девет сепаратистки политици, сред които каталунският вицепрезидент Ориол Жункерас, са зад решетките в затвор покрай Мадрид по отношение на следствието на Върховния съд за протест.
Главното обвиняване, поддържано от висшия арбитър Пабло Лярена, което води до 30 години затвор, е противоречиво, тъй като включва насилствени дейности, каквито, съгласно някои адвокати, не е имало.
Според вътрешния министър Соидо "има подробни данни, свидетелстващи, че са осъществени повече от 300 насилствени дейности " в Каталуния, свързани или не с Комитетите за отбрана на републиката, изключително против полицията и органите на правосъдната власт ", уточни вътрешният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР