Испанските изтребители, които ще изпълняват съвместно с българските задачи по

...
Испанските изтребители, които ще изпълняват съвместно с българските задачи по
Коментари Харесай

Испания ни изпрати изтребители за охрана на въздушното пространство


Испанските изтребители, които ще извършват взаимно с българските задания по защита на въздушното пространство, дойдоха у нас.

Испания изпраща 4 самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II и 130 военнослужещи за така наречен задача по " ер полисинг " до 31 март.

Самолетът Eurofighter EF-2000 Typhoon II е многоцелеви изтребител с два мотора. С такива машини разполагат редица европейски страни като Испания, Италия, Англия, Германия и Австрия.

Само 15% от повърхността му е железна, което му обезпечава отбрана от радари. Това разрешава отлична маневреност и в същото време висока успеваемост и огромен радиус на деяние на свръхзвукови скорости.

Решението за усилване на защитата на въздушното ни пространство с два изтребителя от испанските Военновъздушни сили беше взето в края на януари от държавното управление. Пристигането на испанските изтребители обаче не смъква отговорността от нашите дежурни машини.

„ Ние в цялостен размер ще изпълняваме нашите задания и отговорности само че ще имаме опция да бъдем усилвани когато ситуацията разрешава “, съобщи ген.-майор Димитър Петров – пълководец на Военновъздушни сили.

За испанските екипажи има ограничавания.

„ Те ще извършват задачи, свързани с опознаване на въздушни цели, само че не и задачи, които са свързани с приложимост на оръжие. Това право е само и единствено на българските Военновъздушни сили “, означи още ген.-майор Димитър Петров.

След съветските дейности в Крим през 2014 година НАТО взе решение да усили задачата по защита на въздушното пространство на страните от източния си фланг.

За България тази мярка се ползва от време на време, до момента в който в североизточния фланг на НАТО съдружниците обезпечават със свои сили и средства въздушния суверенитет на балтийските страни, които нямат свои качества. Испанските самолети у нас ще поддържат същата подготвеност за деяние като българските МиГ 29 - при да излетят до 15 минута, което е обединен стандарт за НАТО.

До момента, взаимно с нас задача за защита на въздушното пространство са изпълнявали екипажи от Съединени американски щати с F-15 и Италия - още веднъж със самолети Eurofighter.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР