Испанските банки, като Santander и BBVA се представят по-добре на

...
Испанските банки, като Santander и BBVA се представят по-добре на
Коментари Харесай

Испанските банки се представят все по-добре на стрес теста на ЕС

Испанските банки, като Santander и BBVA се показват по-добре на европейските стрес проби и с по-ниско привършване на капитала, в сравнение с преди две години.

Изключение от резултатите прави само Bankinter, заяви новинарският уеб страница El Confidencial, представен от Reuters, базирайки се на предварителни данни.

Медията съобщи, че разполага с предварителни данни от теста, който ще бъде оповестен в края на юли.

Според тях, шестте испански борсово търгувани банки и три неборсово търгувани, които са включени в теста, ще претърпят привършване на капитала приблизително с към 260 базисни пункта при неподходящия сюжет.

Неблагоприятният сюжет мери устойчивостта на банките към спад с 6% през тригодишния интервал до 2025 година

Банковите регулатори на Европейския съюз започнаха стрес проби, с цел да ревизират по какъв начин банките биха могли да се оправят с дълъг интервал на висока инфлация и лихвени проценти в миг, когато Европейската централна банка увеличи разноските по заемите в еврозоната до най-високото им ниво от 22 години насам.

Резултатите, получени от всяка банка поотделно, без оценка " издържал " или " не издържал ", дават информация за годишните регулаторни оценки на финансовите буфери.

Резултатите се наблюдават от близко за признаци на резистентност в банковия бранш, изключително след неотдавнашните пазарни разтърсвания, провокирани от банкрута на Silicon Valley Bank и двама други кредитори в Съединени американски щати и подкрепеното от Швейцария избавяне на Credit Suisse от кредитора UBS.

Испанските банки са облагодетелствани от по-високите лихвени проценти, защото по-голямата част от кредитните им портфейли се състои от ипотечни заеми, най-вече обвързани с променливи лихвени проценти.

От Европейския банков регулатор обаче обявиха, че изследването не е завършило и всички данни са " спекулативни на този стадий ", добавя Reuters.

Според двама източници, осведомени с процедурата, окончателните резултати не би трябвало да се разграничават доста от предварителните данни.

Сред европейските банки Intesa Sanpaolo ще регистрира привършване на капитала с 320 базисни пункта, до момента в който Unicredit и BNP Paribas ще изгубят към 400 базисни пункта.

Deutsche Bank и Commerzbank биха претърпели спад от надлежно 530 и 460 базисни точки при най-лошия сюжет.

Според El Confidencial при неподходящ сюжет Santander ще претърпи привършване на капитала с сред 170 и 175 базисни пункта, до момента в който при BBVA ерозията на платежоспособността ще доближи 270 базисни пункта.

При теста през 2021 година загубата на Santander е била 258 базисни пункта, а на BBVA 303 базисни пункта.

При тазгодишния тест Bankinter ще претърпи финансова ерозия сред 160 и 170 базисни пункта спрямо към 104 базисни пункта спрямо към 104 базисни пункта през 2021 година

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР