Испанската муха (Lytta vesicatoria) е вид бръмбар от семейство мехурести

...
Испанската муха (Lytta vesicatoria) е вид бръмбар от семейство мехурести
Коментари Харесай

Испанска Муха

Испанската муха (Lytta vesicatoria) е тип бръмбар от семейство мехурести бръмбари (Meloidae). Тя съдържа в себе си отровния химикал кантаридин, който се употребява в медицината за унищожаване на брадавици и като мощен афродизиак.

Как наподобява испанската муха

Испанската муха е малко насекомо с дължина към 10-15 мм и тегло към 0.1 грама. Тялото е издължено и извито, с металически зелен цвят и черни петна по крилата. Главата е дребна и заоблена, с черни фасетни очи. Щипките на устата му са мощни и остри, а устата е пригодена за гризане на растителна храна. Гърдите са необятни и плоски, с три двойки крайници, оборудвани с куки и нокти. Задните крайници са по-дълги и мощни от предните и междинните, което разрешава на мухите да скачат надалеч. Коремът е най-голямата част от тялото, състоящ се от девет сегмента, като последният служи за обособяване на кантаридин. Крилата са двойни, като горните са по-твърди и покриват долните, които са по-меки и транспарантни.

Разпространение на испанската муха

Испанската муха е най-вече публикувана в Южна Европа и на изток до Централна Азия и Сибир. По-рядко се среща и в останалите елементи на Европа и елементи на Северна и Южна Азия (без Китай), както и локално в южната част на Англия и Полша. Обитава сухи и слънчеви места като пасища, поля, градини, паркове и пътища, където се намират нейните хранителни растения. Тя е деен денем, изключително напролет и лятото, когато се развъжда.

Поведение на испанската муха

Испанската муха е индивидуален и териториален бръмбар, който не образува колонии или групи. Испанската муха се храни и отделя кантаридин по време на деня, а през нощта се крие под камъни, кори или земята. Кантаридинът е мощна отбранителна субстанция, която защищава мухата от доста хищници като птици, гризачи, змиорки и други инсекти. Той провокира неспокойствие, отичане, болежка и в някои случаи гибел при животните, които го обхванат или допрян. Само няколко типа, като някои паяци, жаби и гущери, са ваксинирани против кантаридин и могат да се хранят с испанска муха без последици.

Размножаването на испанската муха се състои от комплициран и дълъг цикъл, който включва четири стадия: яйце, ларва, какавида и възрастен. Самците търсят самките по време на деня, като издават звуци и феромони. След оплождането самките снасят към 1000 яйца на земята или на растенията, където се хранят. Яйцата се излюпват след към две седмици, като излизат дребни и бели ларви, които са доста преносими и нападателни. Те се качват на цветовете на растенията, където чакат да бъдат отнесени от пчели или други опрашващи инсекти. Ларвите се закачат за телата на насекомите и се придвижват до техните гнезда, където се хранят с мед и ларви. Те минават през няколко стадия, като сменят цвета и формата си. След към една година, ларвите се трансформират в какавиди, които се закопават в земята и презимуват. През идната пролет, от какавидите излизат възрастни бръмбари, които стартират нов цикъл на живот.

Хранене на испанската муха

 Бръмбар испанска муха Снимка: christels/pixabay.com

Испанската муха е растителноядна и се храни с разнообразни растения, само че най-много с листа от явен (Fraxinus spp.), люляк (Syringa vulgaris L.), орлови нокти (Ligustrum vulgare L.) и върба (Salix spp.). Понякога се среща и на слива (Prunus spp.), роза (Rosa spp.) и бряст (Ulmus spp.).

Роля и значение на испанската муха в природата

Испанската муха е значим член на екосистемата, който има разнообразни функции и функционалности. Като растителнояден бръмбар, оказва помощ за регулирането на популацията на неговите хранителни растения, като предотвратява тяхното прекалено разпространяване и конкуренция с други типове. Като опрашител спомага за разпространяването на полена и семената на растенията, като усъвършенства тяхното размножаване и генетично многообразие. Като паразит въздейства на популацията на своите домакини, като понижава тяхното прекарване и плодовитост. Като източник на кантаридин е скъп запас за доста други типове, които употребяват тази субстанция за защита или привличане на сътрудници.

Испанската муха като афродизиак

Кантаридинът е органично съединяване, което се синтезира от някои типове мехурести бръмбари, в това число испанската муха. Той се намира в коремните сегменти на бръмбара и се отделя при опасност или неспокойствие. Кантаридинът е летлива течност без цвят и аромат, която може да проникне през кожата и да провокира съществени възпаления, мехури и болежка. Ако се погълне, кантаридинът може да аргументи още по-тежки признаци, като гадене, повръщане, диария, кръвоизливи, бъбречна непълнота и даже гибел. Дозата, която може да бъде смъртоносна за човек, е към 10 мг.

Въпреки заплахата, кантаридинът се употребява от древността до през днешния ден за разнообразни цели. Най-известното му приложение е като афродизиак, защото подтиква половите органи, като предизвиква ерекция при мъжете и увеличение на клитора при дамите. Това е довело до мита, че испанската муха може да увеличи половото предпочитание и потентността, само че в реалност тя провокира единствено мъчителни и рискови реакции, които могат да доведат до необратими увреждания или гибел. Кантаридинът с употребява и за лекуване на някои болести като брадавици, херпес, астма и артрит.

Испанската муха в историята - от чудодейно лекарство до страховита отрова

В Древна Гърция и Рим испанската муха се употребила за лекуване на кожни болести. В средновековна Персия ислямската медицина също ползва испанската муха като средство за битка с разнообразни кожни болести.

През 19-ти век испанската муха се употребила външно основно като средство срещу мехури и локално дразнещо средство; също при хронична гонорея, парализа, проказа, лекуване на язви. По-късно стартира да се употребява като диуретичен стимулант и афродизиак.

В Мароко и други елементи на Северна Африка смеси от подправки, известни като ras el hanout, от време на време включват като второстепенна съставна част „ зелени железни бръмбари “, за които се допуска, че са испанска муха, макар че продажбата им на мароканските пазари за подправки е неразрешена през 90-те години. Дауамеск (Dawamesk) е крем или сладко, направено в Северна Африка и съдържащо канабис, бадемова паста, ядки от шам фъстък, захар, кора от портокал или тамаринд, карамфил и други разнообразни подправки. В състава му от време на време се включва и кантаридин.

Освен това на доста места в Близкия изток испанската муха е употребена като оръжие. Екстракт, извличан от испанските мухи, се добавял в храната или напитката на враговете, с цел да ги токсини или убие.

Препарати от испанска муха и нейното интензивно вещество са забъркани както в непреднамерени, по този начин и в умишлени отравяния. През 1954 година Артър Кендрик Форд е хвърлен в пандиза за неволната гибел на две дами, на които скрито са дадени бонбони, подправени с кантаридин. Обвиняемият е мислел, че бонбоните ще подействат като афродизиак. Предполага се, че Джордж Вашингтон е бил лекуван с испанска муха за епиглотит - положението, предизвикало гибелта му.

Може ли към момента да се купи дестилат от испанска муха и дали това е добра концепция?

 Афродизиак испанска муха Снимка: NinaDreamer/pixabay.com

Днес към момента можете да намерите артикули, наречени испанска муха, онлайн и в секс шоповете. За благополучие, множеството от тях не съдържат кантаридин или насекомото. Дори тези, които настояват, че са „ истинска “ испанска муха, са направени от съставки, открити в множеството други артикули, продавани като естествени или билкови афродизиаци, като мака, женшен и гинко билоба.

Дори и по този начин да е, в реда на нещата е да се знае, че има евентуалните рискове от потреблението на испанска муха, които са добре документирани и включват:

- мъчително уриниране

- кръв в урината

- повръщане на кръв

- затруднено преглъщане

- приапизъм — непрекъснати, мъчителни ерекции

- болежка в корема

- бъбречна недостатъчност

- стомашно-чревно кървене

- конвулсии

- гърчове

- кома

Като се има поради необятното разпространяване на испанската муха, нейната известност на афродизиак и обстоятелството, че поглъщането постоянно е неумишлено, отравянето с кантаридин може да бъде по-честа причина за заболеваемост, в сравнение с нормално се признава. Трябва да се подозира отравяне с кантаридин при всеки пациент с необяснима хематурия или стомашно-чревен кръвоизлив, обвързван с дифузно увреждане на горната част на стомашно-чревния тракт.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР