Испания е известна с много неща, като фламенкото, футболът, коридите

...
Испания е известна с много неща, като фламенкото, футболът, коридите
Коментари Харесай

Какво непременно трябва да опитаме в Испания

Испания е известна с доста неща, като фламенкото, футболът, коридите и дългите, мързеливи слънчеви дни са единствено някои от тях. Това е родното място на Пикасо и " сиестата ". Испания се гордее и с прелестни плажове, невероятни острови и някои от най-ярките архитектурни монументи, които можем да забележим в Европа.

Нейните топли, другарски настроени локални хора имат необикновено дълги имена, а техният сладостен, благозвучен език е един от най-широко публикуваните на Земята след китайски мандарин.

В Испания ще открием освен многолюден нощен живот и непрестанни празненства, само че и прелестна храна, тъй като тази зона на Иберийския полуостров е необятно известна и със своята страхотна кухня.

Страната се слави с гастрономическото си многообразие. Има толкоз доста райони - всеки със своите обичайни ястия и техники за готвене.

Независимо дали се любуваме на непретенциозен тапас бар в Андалусия или на каталунски ресторант, почетен с три звезди на Michelin, испанската кухня е детонация от цветове, аромати и средиземноморски усети.

Тя е славно обединение на култури и етноси, на минало и настояще, на море и планини. Именно храната е една от аргументите да посетим тази страна. Разбира се, би трябвало да сме наясно и къде какво да опитаме в другите елементи на Испания.

Тапас (Tapas) в цяла Испания
 Снимка 408940

Една от обичаните кулинарни испански обичаи е точно сервирането в питейните заведения на тези дребни хапки, които могат да бъдат направени от какво ли не.

Тортиля (Tortilla) в цяла Испания
 Снимка 408941

Има доста форми на тортилята. Някои от тях с по-дебела текстура, други по-тънка и по-мека. Въпреки това, този обичаен испански омлет постоянно се състои от картофи, яйца, лук, сол и пипер и е най-често срещаното ядене в страната.

Паеля (Paella) във Валенсия
 Снимка 408939

Паелята е обичайно оризово ядене с генезис от Валенсия. В Испания има три съществени типа паеля.

Едната е паеля валенсиана, състояща се от бял ориз, зеленчуци, пилешко месо, патица и заешко месо, охлюви и подправки. Другата е паеля с морски блага (ориз, морски блага и подправки). И третият тип е паеля микста, нормално направена от ориз, пиле, морски блага (включително миди), зеленчуци, зехтин, шафран и други подправки.

Гаспачо (Gazpacho) в Андалусия
 Снимка 408945

Както множеството испански ястия, и гаспачото може да се подготви по повече от един метод. Топло или студено, на чорба, салата или даже на яхния, тази известна храна в Андалусия нормално се прави от домати, краставица, лук, чесън, малко зехтин, винен оцет, сол и от време на време (рядко) хамон и самун.

Каталунски крем (Crema Catalana) в Барселона
 Снимка 408946

Мнозина споделят, че каталунският крем и френският крем брюле са едно и също нещо, само че има някои дребни разлики сред двата страхотни десерта.

Например французите го пекат на водна баня сервират топъл, а каталунският крем постоянно се сервира леден. Испанският десерт също по този начин е с яйчен крем с лимонова кора и канела, вместо ванилия, което го прави доста по пресен от френския му брат.

Скариди с чесън (Gambas Ajillo) в Мадрид
 Снимка 408943

Независимо дали се сервират като тапас или като главно ядене, стават бързо, елементарно и са доста вкусни. Как се подготвят?

Малък глинен съд се поставя на котлона и в него се налива зехтин, прибавят се скилидки чесън, нарязан на филийки, сол на усет и по избор - малко люта чушка. Добавят се скаридите и се пържат до порозовяване. Когато са подготвени, се смъкват от котлона и се поръсват със ситно нарязан магданоз.

Колкото и необичайно да ни звучи, едни от най-вкусните скариди с чесън, които можем да опитаме, са в Мадрид.

Сирене Манчего (Queso Manchego) в Ла Манча
 Снимка 408942

Queso Manchego, известно още като " Сиренето на Дон Кихот ", заради обстоятелството, че Сервантес го загатва в именития си разказ " Дон Кихот де ла Манча ", е доста вкусно сирене от овче мляко. Оригиналното сирене Manchego се подготвя главно в района на Ла Манча от характерна овча порода, наречена " Manchega ", само че за благополучие можем да го намерим в цяла Испания.

Сос алиоли (Allioli, Alioli, Aioli) в Каталуния
 Снимка 408944

Повечето хора си мислят, че соса алиоли е майонеза с чесън, само че в действителност са в жестока неточност, тъй като алиоли в действителност е каталунски сос, подготвен единствено от чесън, зехтин и сол и без никакви яйца. Толкова лек, благоуханен и апетитен, че не можем да му се наситим.

Хамон иберико (Jamón ibérico) в Мадрид

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Karina Mikhaylova (@karinamikhaylova3424) на Фев 11, 2019 в 2:07 PST

Едно от най-забележителните места в Мадрид са така наречен Museo del Jamón - заведения с забавен интериор, в които от тавана висят голям брой свински бутове. Там можем да опитаме най-разнообразни испански хамони, сред които и фамозният иберико. Характерното за него е, че прасетата, от които произлиза, се хранят единствено с жълъди.

Пресни сардини на скара (Sardinas a la parrilla) в Марбея
 Снимка 408947

Едно от най-вкусните храни, които да опитаме в Марбея са пресни сардинки на скара. В курорта има обилие от лодки, цялостни с пясък, където риболовците сами готвят някои от най-вкусните сардини на въглища. Една хубава, здравословна и евтина храна, идеална за парещ летен ден на плажа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР