Ислямска държава - провинция Хорасан (ISIS-K) е регионален клон на

...
Ислямска държава - провинция Хорасан (ISIS-K) е регионален клон на
Коментари Харесай

Ройтерс: Какво знаем за афганистанския клон на Ислямска държава, ударил Москва

Ислямска страна - провинция Хорасан (ISIS-K) е районен клон на салафитската джихадистка формация Ислямска страна , настояща в Южна Централна Азия, най-вече в Афганистан. ISIS-K се стреми да дестабилизира, смъкна и измести съществуващите държавни управления в историческия район Хорасан за основаване на халифат в Южна и Централна Азия, ръководен от прецизно пояснение на ислямския Шериат, който те възнамеряват да разширят отвън района.

ISIS-K стартира с изпращането на афганистански и пакистански бойци от обвързваните с Ал-Кайда групи към сирийската революция , които се върнаха в района с указания и финансиране за набиране на бойци за клон на Ислямска страна в региона на Хорасан. Традиционната база на власт на групировката стартира и остава в Източен Афганистан по продължение по границата с Пакистан, набирайки се от някогашни недоволни бойци и дисиденти на талибаните

Терминът " Хорасан " се отнася до концепцията за Голям Хорасан, исторически източен район на Иранското плато сред Западна и Централна Азия. Хорасан за първи път е основан като район под персийската Сасанидска империя и се уголемява под Омаядския халифат  Днес земите на региона на Хорасан включват североизточен Иран, по-голямата част от Афганистан и южните региони на Централна Азия.

Групировката означи спад на членовете си след достигането на своя връх към 2018 г ., само че Съединените щати към момента гледат на групата като на продължаваща опасност .

Генерал Майкъл Курила, командващ Централното командване на Съединени американски щати, сподели пред Конгреса предишния март, че ISIS-K бързо развива способността да организира " външни интервенции " в Европа и Азия. Той предвижда, че ще може да нападна ползите на Съединени американски щати и Запада отвън Афганистан " единствено след шест месеца и с малко или никакво предизвестие ".

Атаките в самите Съединени американски щати са по-малко евентуални, сподели той.

Съединените щати обявиха, че способността им да развиват разузнаване против екстремистки групи в Афганистан като ISIS-K е понижена след през 2021 година Американската войска съобщи, че може да види " необятните очертания " на идна офанзива, само че не и съответни детайлности, както преди.

ISIS-K има история на офанзиви, в това число против джамии, във и отвън Афганистан.

По-рано тази година Съединени американски щати прихванаха връзки, потвърждаващи, че групата е направила двойни атентати в Иран , които убиха близо 100 души.

През септември 2022 година бойци на ISIS-K поеха отговорност за смъртоносния

Групата е виновна и за офанзива против интернационалното летище в Кабул през 2021 г ., при която починаха 13 американски бойци и десетки цивилни по време на безредната евакуация на Съединени американски щати от страната.

Според януарски отчет на Организация на обединените нации, напъните на талибаните да победят групировката доведоха до спад в броя на офанзивите в Афганистан. Атентатите обаче не стопират.

В четвъртък " Ислямска страна " пое отговорност за  в Афганистан , при който убиха минимум трима души и раниха 12, заяви локалната полиция.

Експерти споделят, че групата се е противопоставила на съветския президент Владимир Путин през последните години.

" ISIS-K е закрепена върху Русия през последните две години , като постоянно подлага на критика Путин в своята агитация ", сподели Колин Кларк от Soufan Center, основана в Ню Йорк изследователска група.

Майкъл Кугелман от основания във Вашингтон Wilson Center сподели, че ISIS-K " вижда Русия като съизвършител в действия, които постоянно потискат мюсюлманите ".

Той добави, че групата също по този начин включва редица бойци от Централна Азия със лични недоволства против Москва.

Русия сложи под подозрение изказванията на Съединените щати, че групировката " Ислямска страна " стои зад.
 Русия към Съединени американски щати: Помислете отново дали
Русия към Съединени американски щати: Помислете отново дали " Ислямска страна " стои зад офанзивата в Москва

Москва се усъмни в изказванията на Вашингтон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР