Ислямска държава пое отговорност за атаката във френския град Треб,

...
Ислямска държава пое отговорност за атаката във френския град Треб,
Коментари Харесай

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката във френски супермаркет, нападателят крещял "Аллах акбар"

" Ислямска страна " пое отговорност за офанзивата във френския град Треб, при която нападател взе заложници в супермаркет, умъртви трима души и рани четирима, оповестява БНР, базирайки се на " Франс 24 ". Той беше убит от полицията и разпознат като 26-годишния Редуан Лакдим, прочут на френските управляващи с дребни закононарушения и владеене на опиати. Това заяви вътрешният министър Жерар Колон.

По-рано френският президент Еманюел Макрон разяснява нападението след срещата на върха в Брюксел: " Обстоятелствата ни карат да считаме, че става дума за терористичен акт и аз желая на първо място да уверя в моята поддръжка тези, които се сблъскаха със случилото се. Прокуратурата в Париж ще даде при първа опция детайлности за началото на следствието ".

Европейския съюз изрази своята взаимност с жертвите на терористичното нахлуване в южния френски град Треб. " Борбата против тероризма е сложна и дълготрайна борба. Ние ще я водим и ще я спечелим дружно " - уточни ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

Хрониката на злокобните събития към този момент е ясна. Преди обед терористът прострелва смъртоносно водач и отвлича колата му, с която се пробва да прегази група служители на реда и ранява с огнестрелно оръжие един от тях. Атаката приключва в супермаркет, където нападателят взима още жертви. При щура против терориста са ранени трима жандармеристи. Сред тях е и героят на деня - 45- годишен чиновник на реда, останал в магазина на мястото на заложниците.

Източници от полицията разкриха, че нападателят е от марокански генезис и е бил следен от френското разузнаване за радикализация. Телевизия BFM TV заяви, че той желал да бъде освободен Салах Абдеслам – един от главните обвинени за терористичните набези в Париж през ноември 2015 година със 130 убити, съобщи Ройтерс.

Свидетел на офанзивата в магазина декларирал, че нападателят крещял " Аллах акбар " ( " Аллах е популярен " ), преди да влезе. Други настояват, че бил въоръжен с няколко типа оръжия. Над 240 души бяха убити във Франция от началото на 2015 година при офанзиви на джихадисти или въодушевени от джихадисти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР