Ислямисткото движение Хамас предприе на 7 октомври своята най-голяма атака

...
Ислямисткото движение Хамас предприе на 7 октомври своята най-голяма атака
Коментари Харесай

„Най-големият провал“: Защо израелското разузнаване не успя да спре „Хамас“

Ислямисткото придвижване " Хамас " предприе на 7 октомври своята най-голяма офанзива против Израел от самото си основаване през 1987 година - при започване на Първата палестинска интифада. Конфликтът занапред се разгаряше, когато израелският министър председател Бенямин Нетаняху се заканида унищожи радикалната формация, която взе властта в линията Газа през 2007 година

Хиляди убити израелци, палестински бойци, сеещи гибел в израелски градове, фрагменти на горящи танкове и еврейски заложници, отведени в крайбрежния анклав. Всичко това изглеждаше немислимо допреди дни.

На 7 октомври сутринта, откакто хиляди ракети полетяха и стотици палестински бойци проникнаха в Израел от линията Газа,движението " Хамас " разгласи, че е почнало " военна интервенция " против еврейската страна,за да постави завършек на поругаването на ислямски светини и на похищенията против палестинците от страна на Израел и еврейските заселници в окупираните територии. Впрочем придвижването, оповестено от Съединените щати и Европейския съюз за терористична организация, не признава правото на битие на Израел.

Още преди нападениетоситуацията в Близкия изток още веднъж се изостри, изключително на Западния бряг на река Йордан, отбелязва ДПА. Дни преди този момент четирима палестинци бяха убити от израелската войска на окупираната територия.

При все това такова огромно нахлуване от линията Газа, от която Израел се изтегли през 2005 година и от този момент държи под обсада, е голяма изненада. И до момента в който сраженията още не престават, един въпрос към този момент неизбежно стои на дневен ред: Как израелското разузнаване, което има именита известност и е считано надали не за най-хубавото в света, не съумя да предотврати, или най-малко да узнае нещо, за интервенция от толкоз огромен мащаб.

" Нямаме визия по какъв начин е могло да се случи това ", споделиха представители на израелските управляващи в отговор на въпрос на Би Би Си по какъв начин, с всичките си големи запаси, израелското разузнаване не е открило, че се готви сходна офанзива.

Представители на държавното управление на американския президент Джо Байдън от своя страна обявиха, че не са били предизвестени за допустимо нахлуване от никой от близкоизточните си сътрудници.

Учудващо е, че комбинираните сили на службата за вътрешна сигурност Шин Бет, външното разузнаванеМосади армията не са предугадили какво се готви. Или, в случай че въпреки всичко са го създали, не са се задействали, отбелязва Би Би Си.

Израел има може би най-големите и добре финансирани разследващи служби в Близкия изток. Той разполага с информатори и сътрудници както в палестинските групировки, по този начин и в Ливан, Сирия и други страни, показва Би Би Си.

И това не е всичко: Израелските служби са се потвърдили с прецизни интервенции, убивайки на разнообразни места по света врагове на Израел след деликатно следене. Такива покушения са били осъществявани с дронове, с слагане на проследяващо устройство на автомобила на съответния човек и даже с експлодиращи мобилни телефони.

Нещо повече, по продължение на оградата на границата сред линията Газа и Израел, където обстановката обичайно е напрегната, има камери и датчици за придвижване на земята, а военни патрулират постоянно. Оградата с бодлива тел е била замислена като " мъдро затруднение " за попречване точно на набези като вчерашното, отбелязва Би Би Си.

И въпреки всичко бойците на " Хамас " просто си проправиха път в Израел, било то изрязвайки дупки в оградата, от морето или даже с парапланер.

Подготовката и реализирането на такава координирана, комплицирана офанзива, в това число набирането и изстрелването на хиляди ракети, тъкмо под носа на израелците, са претендирали изключително ниво на оперативна сигурност в редиците на радикалното придвижване, разяснява Би Би Си.

Агенция Блумбърг написа, че изненадващото нахлуване на " Хамас " е довело до обвинявания в израелската разследваща общественост. Анализатори към този момент дефинираха офанзивата като най-големия неуспех на израелското разузнаване от Войната от Йом Кипур тъкмо преди половин век.
Какви сапропуските в израелското разузнаване и армията
Малко преди бойците да нахлуят от линията Газа в Израел рано сутринта в събота, израелското разузнаване регистрира усилване на интензивността във военните мрежи в палестинската територия, които следи. Осъзнавайки, че се случва нещо извънредно, то е изпратило сигнал на израелските бойци на границата с Газа, обявиха двама високопоставени представители на израелските служби за сигурност.

Въпреки това никой не е реагирал на предизвестието, защото бойците или не са го получили, или не са го прочели. В продължение на часове най-силната войска в Близкия изток е безсилна да се опълчи на надалеч по-слаб зложелател, оставяйки селищата беззащитни против отряди, които убиват хиляди израелци, отвличат минимум 199 души и завладяват най-малко четири военни бази.

Четиримата израелски чиновници обявиха, че съгласно първичната им оценка триумфът на офанзивата се дължи на редица пропуски в израелското разузнаване и армията, като да вземем за пример:
Служителите не са проследявали основни информационни канали, употребявани от палестинците;Прекалената взаимозависимост от граничното съоръжение за наблюдаване, което е елементарно унищожено от нападателите;Групирането на командирите в една гранична база, която е завладяна в началната фаза на нахлуването, което пречи на връзката с останалите въоръжени сили;Готовността да се одобряват за чиста монета изказванията на военните водачи на Газа, че не се готвят за борба, направени по частни канали, за които палестинците са знаели, че са следени от Израел;
" Похарчихме милиарди и милиарди за събиране на разследваща информация за " Хамас ", сподели някогашен почитан чиновник на израелския Национален съвет за сигурност. " А след това за секунда всичко се разпадна като домино ", добави той.

Първата неточност била в преценката на опасността. Когато предходната седмица чиновници на израелското разузнаване уведомили висшите ръководители на службите за сигурност за най-големите закани за защитата на страната, те се съсредоточили върху заплахите, които съставляват ливанските бойци по северната граница на Израел. Предизвикателството " Хамас " съвсем не било упоменато.

Следващата неточност е оперативна.

Двама от чиновниците обявиха, че израелската система за наблюдаване на границата съвсем напълно разчита на камери и датчици, които се ръководят отдалечено. Израелските чиновници са били прекомерно уверени в непробиваемостта на системата и след въвеждането ѝ броят на бойците, ситуирани на място, понижава, сподели пенсиониран военачалник от израелската войска.

" Хамас " се възползва и изпраща дронове, с цел да нападат кулите, които предават сигналите към и от системата за наблюдаване, обявиха публични лица, както и сочи информацията на фрагменти от безпилотни самолети, публикувани от " Хамас " в събота и оценени от " Ню Йорк таймс ". Без тези сигнали системата е била безполезна. Войниците, ситуирани в контролните пунктове зад фронтовата линия, не са получили сигнали, че оградата, разделяща Газа и Израел, е пробита, и не са можели да гледат видеоклипове, показващи им къде нападателите на " Хамас " унищожават барикадите.

Втората оперативна неточност е съсредоточаването на израелските военни командири в региона на линията Газа на едно място по границата. След като базата била завладяна, множеството от висшите офицери са убити, ранени или взети за заложници, обявиха двама от израелските чиновници.

Всичко това значи, че е мъчно, изключително в ранните стадии, да се заяви на висшето военно командване в Тел Авив за сериозността на обстановката. В резултат на това никой там не схваща за непосредствената потребност от масирана и бърза въздушна защита, даже когато в обществените медии се появяват известия за набези. Според двама от израелските чиновници и оживели от нападенията, на Военновъздушни сили са били нужни часове, с цел да дойдат в огромна част от региона, макар че разполагат с бази единствено на няколко минути полет.

Последиците за сигурността на Израел са пагубни и може да навредят на репутацията му в района като благонадежден боен сътрудник, отбелязва " Ню Йорк таймс ". Израелските служби за сигурност не оспорват мащаба на първичния си неуспех, само че споделят, че той може да бъде разследван единствено след края на войната.

По подигравка на ориста, или може би по план на управлението на " Хамас ", интервенцията бе подхваната тъкмо 50 години откакто коалиция от арабски страни атакува изненадващо Израел на един от най-големите еврейски празници - Деня на изкуплението. През октомври 1973 година Израел, имащ самочувствието на победител в Шестдневната война през юни 1967 година, е заловен неопитен. И въпреки въпреки всичко да съумява да се стабилизира и да отблъсне нападателите, еврейската страна дава над 2600 жертви. За съпоставяне, загубите на Египет възлизат на 15 хиляди души, а Сирия губи 3500 бойци. Израел обаче не е давал толкоз доста жертви в никоя друга война от своето основаване преди 75 години, отбелязва Ройтерс.

Не е изненадващо, че израелските медии към този момент задават въпроси на военните и политическите ръководители на страната по какъв начин е допустимо историята да се повтаря. Вече е почнало огромно следствие, споделиха пред Би Би Си представители на израелските управляващи и предвидиха, че въпросите " ще продължат с години ".

Един фактор за триумфа на офанзивата несъмнено е изненадата. Израелците чисто и просто не са можели да си показват, че такова нахлуване е допустимо.

Но колкото и изненадваща да бе офанзивата, една остаряла максима гласи, че армиите постоянно са подготвени за предходната война. До огромна степен това важи и за разследващите служби: Колкото и добре да си правят работата и с каквито и технологии да разполагат, врагът също се приспособява и постоянно може да измисли нещо ново. След което те си научават урока и запълват пропуските. Преди врагът отново да измисли нещо ново...

И до момента в който търси отговори в дълготраен проект, Израел има няколко краткосрочни задания: Да обезврежда палестинските бойци, проникнали на негова територия, да освободи всички заложници, да ликвидира военния капацитет на " Хамас " и да не разреши насилието да обхване окупирания Западен бряг на река Йордан и прилежащ Ливан.
Какво е Мосад
Мосаде националната разследваща организация на Израел. Тя дава отговор за необятен набор от действия, свързани с разузнаването, битката с тероризма и тайните интервенции за отбрана на сигурността и ползите на страната Израел. Мосад е основана през 1949 година, малко след основаването на Израел, и работи с висока степен на автономност под директното управление на израелския министър-председател.

Мосад организира събиране на разследваща информация, шпионаж, старания за битка с тероризма и разнообразни секрети задачи както в границите на, по този начин и отвън Израел. Тя има известност на една от най-ефективните и потайни разследващи организации в света.
Аудиозаписът наНикита Хрушчовсъс секретна тирада. Записът е предаден по-късно наЦРУ;Намирането и похищението (отвличането) на нацисткия боен престъпникАдолф Айхман;Съдействието в „ интервенция Мойсей “, имиграцията на етиопски евреи в Израел;Ликвидирането на причинителите намюнхенското кланеотолимпийските игрипрез1972година;Отвличането наМордехай ВанунувИталия;Осигуряването на извънредно значима информация за иракски нуклеарен реактор, погубен при въздушна офанзива през1981година.Какво е Шин Бет
Според всеобщото мнение Шин Бете измежду най-ефективните специфични служби в целия свят. Агенцията, публично известна като Израелска работа за вътрешна сигурност, е друга значима израелска разследваща организация, друга от Мосад. Докато Мосад се занимава най-вече със събиране на разследваща информация, секрети интервенции и старания за битка с тероризма в чужбина, Шин Бет се концентрира върху вътрешната сигурност и разузнаването в самия Израел.
Борба с тероризма: Шин Бет е виновна главно за идентифицирането и противодействието на терористичните закани и действия в Израел, в това число тези от палестински и еврейски екстремистки групи.Контраразузнаване: Агенцията работи за отбрана на израелските държавни институции, военни уреди и сериозна инфраструктура от шпионаж и кибер закани.Гранична сигурност: Шин Бет играе роля в поддържането на сигурността на границите и контролно-пропускателните пунктове на Израел, с акцент върху предотвратяването на противозаконни действия, като контрабанда на оръжие.Контрашпионаж: Шин Бет проверява и се опълчва на непознати шпионски действия в Израел, целяйки да отбрани сензитивната информация и технологии на нацията.
Шин Бет работи под управлението на Министерството на публичната сигурност на Израел и се управлява от шеф, който рапортува непосредствено на израелския министър-председател. Това е значителен съставен елемент от апарата за национална сигурност на Израел, който работи взаимно с Мосад и други служби за сигурност и защита, с цел да отбрани страната и нейните жители.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР