Ислямистки екстремисти са направили засада на автобус, превозващ християнски поклонници,

...
Ислямистки екстремисти са направили засада на автобус, превозващ християнски поклонници,
Коментари Харесай

Най-малко 7 загинали християни при нападение на ислямисти в Египет

Ислямистки екстремисти са създали засада на рейс, пренасящ християнски поклонници , пътуващ към далечен манастир в пустинята южно от египетската столица Кайро, като са избили минимум седем души и са ранили още 12 души , оповестиха от египетското вътрешно министерство, представени от международните информационни организации.

Говорителят на Коптската православна черква посочи, че броят на жертвите на нападението евентуално ще се усили . Представители на локалната черква в провинция Миня, където е осъществена офанзивата, показаха, че жертвите са 10 души , само че тази информация към този момент не може да бъде доказана.

Засега никоя формация не е поела отговорност за нападението, което има отличителните белези на терористите от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ), които от години водят сражения с египетските сили за сигурност в Синайския полуостров и по пропускливата египетска граница в пустинята с Либия.

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси сервира в " Туитър " съболезнованията си към околните на починалите, заричайки се да продължи крутите ограничения против терористите .

Днешното нахлуване е второто, ориентирано против поклонници, отправящи се към манастира " Св. Самуил Изповедник " напоследък. При предходното нахлуване през май 2017 година починаха близо 30 души.

Вътрешното министерство посочи, че нападателите са употребявали второстепенни черни пътища, с цел да се доберат до рейса, пренасящ християните, които са били наоколо до манастира по време на нападението.

Атаката през предходната година беше последната от поредицата кръвопролитни набези против църкви в Кайро, Александрия и Танта в делтата на Нил, северно от столицата. Тези офанзиви, за които отговорност пое ДАЕШ, оставиха най-малко 100 мъртви и доведоха до стягане на ограниченията за сигурност към християнските богослужебни места и други уреди, свързани с църквата.

Християните в Египет, които съставляват към 10 % от 100-милионното население на страната, се оплакват от дискриминация в преобладаващо мюсюлманската страна . Коптската черква беше в съюз със Сиси, когато той, като боен министър, през 2013 година поведе военния прелом против ислямисткия президент Мохамед Морси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР