Ислямистката групировка “Хамас“ се е подготвила за продължителна и изтощителна

...
Ислямистката групировка “Хамас“ се е подготвила за продължителна и изтощителна
Коментари Харесай

Заложил ли е “Хамас“ опасен капан на Израел в Газа

Ислямистката формация “Хамас “ се е подготвила за продължителна и изтощителна война в линията Газа и има вяра, че може да задържи настъплението на Израел задоволително дълго, с цел да принуди върлия си зложелател да се съгласи на преустановяване на огъня, споделиха пред “Ройтерс “ два източника, близки до управлението на организацията.

Движението “Хамас “, което ръководи линията Газа, е натрупало оръжия, ракети, храна и медицински материали, настояват източниците, които желаеха да останат анонимни поради сложността на обстановката.

Групировката е уверена, че хилядите ѝ бойци могат да оцелеят месеци наред в града от тунели, издълбани надълбоко под палестинския анклав, и да затруднят израелските сили с градска партизанска тактичност.

В последна сметка “Хамас “ има вяра, че интернационалният напън върху Израел за преустановяване на войната, чиито жертви измежду цивилното население се усилват, може да докара до преустановяване на огъня и реализиране на съглашение посредством договаряния, от които ислямистката формация да излезе с осезаеми отстъпки, като да вземем за пример освобождение на хилядите палестински пандизчии в подмяна на израелски и задгранични заложници.

Според четирима членове на “Хамас “ групировката е дала ясно да се разбере на Съединени американски щати и Израел по време на непреки договаряния за заложниците, водени с посредничеството на Катар, че желае да наложи такова освобождение на пандизчии в подмяна.

В по-дългосрочен проект “Хамас “ желае да се приключи 17-годишната обсада на Газа от страна на Израел, както и да се спре разширението на еврейските селища и това, което палестинците считат за груби дейности на израелските сили за сигурност във връзка с джамията “Ал-Акса “, най-свещения мюсюлмански храм.

В четвъртък специалисти на Организация на обединените нации приканиха за филантропично преустановяване на огъня в Газа, като обявиха, че палестинците там са изложени на " сериозен риск от геноцид ". Много специалисти приказват за задълбочаваща се рецесия, без да се вижда явен излаз за нито една от воюващите страни.

" Мисията за заличаване на “Хамас “ въобще не е лесна задача ", показва Маруан ал Муашер, някогашен външен министър и вицепремиер на Йордания, който в този момент работи за Фондацията за интернационален мир " Карнеги " във Вашингтон.

" Този спор няма военно решение. Намираме се в мрачни времена. Тази война няма да бъде къса ", прибавя той.

Израел употребява голяма въздушна огнева мощност след офанзивата на 7 октомври, при която въоръжени членове на “Хамас “ убиха 1400 израелци и взеха 239 заложници.

Броят на жертвите в Газа към този момент надвиши 9 000 души, като всеки ден на принуждение подхранва митингите по света поради тежкото състояние на над 2 милиона поданици на анклава, без вода, храна и електричество, хванати в клопката на войната сред Израел и “Хамас “.

Миналата седмица израелски въздушни удари поразиха препълнен бежански лагер в Газа, при което починаха минимум 50 палестинци и един пълководец на “Хамас “.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи “Хамас “ и отхвърли апелите за преустановяване на огъня. Израелски публични представители споделят, че не си вършат илюзии за това, което може да ги чака, и упрекват бойците на “Хамас “, че употребяват цивилните за жив щит.

Страната се е подготвила за " продължителна и изтощителна война ", декларира Дани Данон, някогашен дипломат на Израел в Организация на обединените нации и някогашен член на комисията по външни работи и защита на Кнесета.

“Знаем, че най-после ще победим и ще надвием “Хамас ", споделя той пред “Ройтерс “ и прибавя: " Въпросът ще бъде цената, която ще бъде платена за това, а ние би трябвало да бъдем доста внимателни и доста деликатни и да разберем, че става дума за доста сложна градска зона за военни дейности ".

Съединени американски щати оповестиха, че в този момент не е моментът за всеобщо преустановяване на огъня, макар че споделят, че паузи във военните дейности са нужни за доставка на филантропична помощ.

Адиб Зиадех, палестински специалист по интернационалните въпроси в Катарския университет, който е изучавал “Хамас “, показва, че групировката би трябвало да е имала по-дългосрочен проект, който да следва офанзивата ѝ против Израел.

“Онези, които направиха офанзивата на 7 октомври толкоз професионално и точно, евентуално са се подготвили за продължителна борба. “Хамас “ няма да взе участие в такава офанзива, без да е изцяло квалифициран и мобилизиран за последствията от нея ", смята Зиадех.

Съединени американски щати чакат “Хамас “ да се опита да затрудни израелските сили с улични боеве в Газа и да нанесе задоволително тежки военни загуби, с цел да отслаби поддръжката на израелската общност за нескончаем спор, споделя източник, осведомен с политиката на Белия дом и който е изискал да остане неизвестен.

Въпреки това израелски публични представители са подчертали пред американските си сътрудници, че са подготвени да противодействат на партизанските тактики на “Хамас “, както и да устоят на интернационалните рецензии за офанзивата си, прибавя източникът. Въпросът дали еврейската страна е способна да отстрани “Хамас “ или единствено да отслаби групировката, обаче остава открит.

Според източници от “Хамас “ групировката разполага с към 40 000 бойци. Те могат да се придвижват из анклава, употребявайки голяма мрежа от укрепени тунели, дълги стотици километри и дълбоки до 80 метра, изграждани в продължение на доста години.

Според локални поданици и видеозаписи в четвъртък бойци на “Хамас “ в Газа са били видяни да излизат от тунелите и да стрелят по израелски танковете, след което са се скривали назад в подземната мрежа.

Израелската войска твърди, че бойците от специфичното ѝ инженерно поделение " Яхалом " работят с други военни формирования за разкриване и заличаване на тунелни шахти в хода на това, което израелски боен представител назова " комплицирани градски боеве " в Газа.

През последните десетилетия " Хамас " води редица войни с Израел и по думите на Али Барака, основания в Бейрут началник на отдела за външни връзки на " Хамас ",  групировката последователно е подобрила военните си качества, изключително ракетите си. По време на войната в Газа през 2008 година ракетите на “Хамас “ са имали оптимален обхват от 40 км, само че до спора през 2021 година той е повишен до 230 км.

" Във всяка война ние изненадваме израелците с нещо ново ", показва Барака пред “Ройтерс “.

Стремежът да се откри трайно решение на спора закупи ново значение за Вашингтон през последните дни, защото политическата поддръжка в Съединени американски щати за войната на Израел в Газа стартира да понижава.

В четвъртък сенатор Крис Мърфи, демократ от комисията по външни връзки на Сената, сподели, че интервенцията на Израел в Газа предизвиква „ недопустимо равнище на жертви измежду цивилните и не наподобява евентуално да реализира задачата за дефинитивно елиминиране на опасността от “Хамас “.

Други водещи демократи, в това число сенатор Дик Дърбин, насочиха сходни рецензии, до момента в който сенатор Бен Кардин, ръководител на комисията по външни връзки на Сената, също повдигна въпроса какво ще последва след спора.

„ Не знаем какъв брой време ще продължи интервенцията, само че ще пристигна миг, в който ще се оттеглим и би трябвало да намерим някакво решение “, счита Кардин.

Подобно на множеството си прародители, американският президент Джо Байдън поддържа концепцията за основаване на две обособени страни – една израелска и една за палестинците,  когато встъпи в служба, само че не обърна доста внимание на въпроса. Други интернационалните горещи тематики като връзките с Китай, спорът в Афганистан и войната на Русия в Украйна бяха на по-високо място във външната му политика.

Предвид ескалацията на израелската атака обаче, Байдън и държавният секретар Антъни Блинкън започнаха да загатват решението за две страни все по-често в своите обществени изказвания, а публични американски представители споделят, че концепцията за потребление на рецесията, с цел да се даде подтик за нов кротичък развой, набира известност измежду представителите на американското държавно управление, отбелязва " Файненшъл таймс ".

“Хамас “, която е оповестена за терористична организация от Израел, Съединени американски щати, Европейски Съюз и други страни, приканва за унищожаването на Израел в учредителния си правилник от 1988 година

В следващ документ, прочут като Уставът от 2017 година, групировката за първи път приема концепцията за палестинска страна в границите от 1967 година, включваща палестински земи, които Израел окупира след Шестдневната война, макар че групировката не признава категорично правото на Израел на битие.

Базираният в Бейрут представител на “Хамас “ Осама Хамдан съобщи, че офанзивата от 7 октомври и последвалата война в Газа ще слагат още веднъж на масата въпроса за палестинската държавност:

" Това е опция за нас да им кажем, че можем да ковем ориста си със личните си ръце. Можем да подредим уравнението в района по метод, който да служи на нашите ползи ".

От 2002 година насам се разисква арабска мирна самодейност, ползваща се с необятна интернационална и единомислеща арабска поддръжка. Планът предлага на Израел мирни контракти с възобновяване на дипломатически връзки в подмяна на суверенна палестинска страна.

Вместо това Нетаняху избра да заложи на основаването на арабски сунитски съюз, поддържащ връзки с Израел, формиран от Египет и Йордания - страни, с които еврейската страна има мирни контракти от 1979 година и 1994 година - както и Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Мароко. Преди офанзивата на “Хамас “ на 7 октомври израелският министър председател водеше договаряния с посредничеството на Съединени американски щати със Саудитска Арабия за подписване на историческо дипломатическо съглашение за съставяне на обединен фронт против Иран, само че от този момент този развой е спрян.

Маруан ал Муашер съобщи, че офанзивата на “Хамас “ е поставила завършек на всякаква опция за реализиране на непоклатимост в Близкия изток без присъединяване на палестинците.

" Днес е ясно, че без мир с палестинците няма да има мир в района ", обобщава анализаторът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР