Исландия е тествала 10 процента от населението си за новия

...
Исландия е тествала 10 процента от населението си за новия
Коментари Харесай

Исладния започна тестовете за коронавирус един месец преди да е потвърден първият заразен

Исландия е тествала 10 % от популацията си за новия ковид и дребната страна с 364 000 поданици стартира тези проби един месец преди да е доказан първият инфектиран на нейна територия. Образцов образец по какъв начин се реагира на пандемия.

В оповестено през вчерашния ден проучване в авторитетното американско здравно списание " Ню Инглънд джърнъл ъl медисин " учени от исландски университети и от локалната компания " деКОД Дженетикс ", която е филиал на американския колос Амджен, оповестяват резултатите от започнатата на 31 януари огромна стратегия за тестване. По това време провокираната от вируса болест още не беше кръстена COVID-19 и щеше да мине повече от месец преди да бъде оповестена пандемия.
В Исландия бяха извършени две акции за тестване. Първата, проведена от управляващите, стартира на 31 януари за проявяващи признаци и завърнали се от рискови региони хора (първоначално Китай и австрийските, италианските и швейцарските Алпи), както и за контактни лица на инфектирани. При нея в края на март се откри, че 13,3 % от над 9-те хиляди тествани индивида са инфектирани.

Първият случай на инфектиран с новия ковид беше доказан на 28 февруари

Втора акция за тестване, проведена от " деКОД Дженетикс ", стартира на 13 март за останалата част от популацията - всички исландци без признаци или с леки признаци, които не са под карантина. Делът на позитивните проби беше надалеч по-нисък: сред 0,6 и 0,8 %.
Към днешна дата в Исландия са осъществени над 36 000 теста.

Това трансформира острова в международен първенец по тестване на глава от популацията, с голяма разлика пред идната страна. Исландия е тествала десетократно повече хора от Южна Корея, където съгласно уеб страницата " Нашият свят в данни " (Our World in Data) са направени 10 теста на 1000 души. А Южна Корея е друга посочена за образец страна за бързо тестване за следене развиването на пандемията.

43 % без признаци

За какво послужи това всеобщо тестване? Изглежда то е помогнало да се спре разпространяването на вируса, като е разрешило да се разпознават инфектирани и заразни хора, които обаче не са проявявали признаци или са мислели, че имат единствено простуда или грип.

Когато са научавали, че тестът им е позитивна, тези хора е трябвало да се изолират вкъщи до 10 дни след края на високата температура или до даването на негативна проба, а всички хора, с които са се срещали, е трябвало да бъдат сложени под карантина за две седмици. Ако не са били тествани, те евентуално е нямало да се самоизолират и са щели да заразят други хора, без да знаят.

За разлика от други страни, Исландия не затвори детските ясли и началните учебни заведения (гимназиите и университетите затвориха на 16 март, последвани от плувните басейни, спортните зали, кината, питейните заведения и ресторантите).

До момента Исландия е разкрила 1720 случая на заразяване, което е съразмерно високо по отношение на други страни, които тестват единствено признатите в болница пациенти, само че броят на умрелите - осем души - по отношение на цялото население е десетократно по-нисък, в сравнение с във Франция. Исландското държавно управление счита, че пикът е минал, и ще отвори гимназиите, университетите, музеите и фризьорските салони на 4 май.

Изследването дава още две забавни информации

Висок дял от хората с позитивна проба, 43 %, не са имали признаци (или още не са ги били проявили). Това е ново доказателство за високия брой асимптоматични и пресимптоматични носители на вируса.

Освен това учените са секвенирали генома от 600 вирусни проби, с цел да видят кои варианти се популяризират. Както всички вируси, САРС-КоВ-2, както е научното му наименование, мутира с репликирането си, което разрешава да се построи нещо като родословно и географско дърво.

Анализите сочат, че първоначално вирусът е бил вкаран в страната евентуално от завърнали се от Италия и Австрия исландци. След това наподобява същото са създали завърнали се от Англия преди тази страна да бъде оповестена за рискова зона. Което навежда на мисълта, че вирусът се е популяризирал много рано измежду британците.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР